Sprankje hoop: inzicht via de kruiden

De manier waarop ik met kruiden werk is eigenlijk heel simpel. Iemand heeft een klacht. Dat kan fysiek zijn, mentaal, emotioneel of spiritueel. Ik kijk welk kruiden daarbij horen. Dat zijn er altijd meerdere. Zo’n drie tot vijf kruiden die elkaar versterken en alle aspecten van de klacht omhullen, vinden elkaar. Ze roepen me, of eigenlijk: ze fluisteren me toe. En dan kijk ik nog eens wat dieper naar die kruiden. Welke boodschap hebben ze voor de ontvanger? Wat mag de cliënt ‘leren’ van de klacht? Want kruiden werken op alle gebieden, holistisch dus. 

 

En zo keek ik ook nu naar de kruiden die mogelijk verlichting kunnen geven bij het virus dat ons momenteel in de ban houdt. Dan zijn we maar vast voorbereid. Je weet nooit wie het nodig gaat hebben in je omgeving. En hoewel ik zelf niet schrik van ziek zijn (dan ben je vervolgens tenminste immuun), zijn er toch wat mensen in mijn omgeving die wél risico lopen. En dat houdt me dan ook meer bezig.

 

ANGST OF LIEFDE?

Genoeg ellende en angst op de radio of tv. Ik zie het liever als mijn ‘taak’ om een andere zienswijze, een andere kant, te belichten. Dat is mijn natuurlijke neiging ook gewoon. Zo was ik als kind al. Superirritant wellicht voor mensen die alles (in mijn ogen) negatief willen benaderen. Maar zoals ik al zei: natuurlijke neiging… Aan jou de keus welke berichten je wanneer en op welke manier, wilt toelaten. Dus hier komt mijn sprankje hoop voor de mensheid. 

 

Want als ik dan in die kruiden duik, voel ik me warm worden vanbinnen…wat een mooie boodschap weer…want wat wil het leven ons duidelijk maken? Wat is er onder al die ellende en onzekerheid aan het gebeuren? Ik zoek altijd naar die dieperliggende reden van alles in mijn leven. Omdat die er altijd is. En nu zitten we plots in een situatie die niet alleen mij raakt, maar werkelijk iedereen. Wereldwijd! Wat mogen wij, de bewoners die op dit moment op deze aarde leven, gaan inzien? 

 

INZICHT BRENGT HELING

En ach, eigenlijk is het zo dat de kruiden in mij duiken. Heerlijk. Ze laten van zich horen, ze spreken mijn hart aan. Ze vertellen hun gezamenlijke verhaal. En dat geeft een duidelijk beeld: We gaan van passie (In de zin van The passion of Christ: het lijden van) naar compassie. Van mij naar wij. Onze harten gaan open. Ze zijn door alle gebeurtenissen van de afgelopen jaren al meerdere keren geraakt, geopend, geheeld. We mogen eerst naar binnen keren om ons ware zelf te (her)ontdekken en daarmee straks, als we allemaal ons werk goed hebben gedaan, naar buiten treden. Met een geopend en geheeld hart.

 

Het innerlijke werk dat nu collectief van ons gevraagd wordt (met uiteraard ieders persoonlijke nuances) is wel het loslaten van oude angstpatronen die ons ervan weerhouden om ons ware zelf, ons ware potentieel, te gaan inzetten voor het grotere goed. En waar je hart al geopend is, kun je nu al anderen ondersteunen. Als mensen bang zijn, onzeker worden, boodschappen nodig hebben. Mooi hoe ook vanuit de overheid die oproep zo sterk gebracht wordt nu. Want dat is wat we kunnen doen voor elkaar. En het geeft je ook een goed gevoel, je hart wordt er blij van. Het haalt je uit een gevoel van machteloosheid. Het laat onze ware aard aan de wereld zien. En dit is wie we zijn als mensen: liefde in verbinding met elkaar.

 

Er wordt van ons allemaal, individueel, een serieuze verantwoordelijkheid gevraagd. Vooral vanwege de gezondheid van onze medemensen. Ieders persoonlijke visie, keus, beslissing, kan gevolgen hebben voor iemand in je directe omgeving, maar ook een ripple-effect hebben waar je niet op zit te wachten. Er wordt volwassenheid van ons verwacht. De aarde transformeert van puber-staat naar volwassen staat. Jij, ik en iedereen tegelijk. We zitten al langer in dat proces als mensheid, maar nu raakt het iedereen. 

 

DE BALANS HERSTELLEN

Een ander thema dat in vrijwel al deze kruiden leeft is evenwicht. De mensenwereld is al heel lang gelden uit evenwicht geraakt. En we hebben de aarde, de natuur hierin meegezogen. Potverdorie. We zijn meer waarde gaan hechten aan aardse rijkdommen, dan aan onze spirituele verbinding. En dan niet die spirituele verbinding die eigendom is van kerkelijke organen…maar onze diepe verbinding met het Universum én met Moeder Aarde. Ergens raakte een heel groot deel van de mensheid het kwijt. Nu zoekt het ons weer op.

 

En als ik dan even terugga naar wat kruiden ons sowieso altijd duidelijk willen maken dan is het wel dat álles in de natuur, áltijd streeft naar evenwicht. De natuurlijke balans is eigenlijk het enige waar ze zich druk om lijken te maken. Als ergens disbalans is ontstaan dan herstelt het zich op bijzondere wijze. Lees daarover bijvoorbeeld mijn blog over 'De boodschap van Heermoes' (link naar blog)

 

Dus mogen we tot bezinning komen. Velen zitten thuis. Met onze kinderen, want opa’s en oma’s behoren tot de risicogroep. In onze eigen habitat, met onze eigen angsten, onze eigen tekortkomingen. Gelukkig schijnt de zon.

 

JOUW WARE IK

En jemig…laten we het niet vergeten: met onze eigen talenten! Wat is jouw talent? Wat is jouw neiging nu? Wil je helpen? Wil je iets kunnen doen? En wat dan? Wat is jouw natuurlijke reactie? En wat voel je daarbij? Word je angstig? Voel je onmacht? Word je onzeker van alle rumoer? Kijk er eens naar. Wat ga jij uit deze komende tijd halen? Probeer in ieder geval zo af en toe het grotere plaatje te zien. Zodat angst niet de overhand krijgt.

 

Blijf zoveel als het je lukt uit de angst en stap in jouw hart. Kijk of je er voor anderen kunt zijn zonder jouw eigen grenzen te overschrijden (ook zo’n thema wat de kruiden in deze situatie laten zien). Wees volwassen, liefdevol, toon jouw compassie aan de wereld. Dit is een kans voor de mensheid om grote stappen te zetten in ons bewustwordingsproces. De aarde gaat door een ongekend bijzondere tijd. Wij mogen hier onze bijdrage aan leveren. Doe het goed. Doe het met liefde.

 

WELKE KRUIDEN?

Omdat ik er zoveel vragen over krijg heb ik een lijst opgesteld van kruiden die mogelijk verlichting zouden kunnen geven. 

Zie de link hieronder. Als je vragen hebt dan kun je altijd een e-mail sturen of belafspraak maken.

 

Ook heb ik een nieuwe meditatie opgenomen. Deze meditatie kun je gratis beluisteren om je immuunsysteem met de helende kracht van kruiden te versterken. Zo vaak je maar wilt. En delen mag!

 

Met heel mijn hart.

Cindy