Oertinctuur maken van paardenbloemwortel

Oertinctuur maken van paardenbloemwortel 

 

Als de zon even schijnt dan kleurt het veld achter ons huis warm geel. Een prachtig gezicht. En een aankondiging van het nieuwe voorjaar. Het begin van een nieuwe cyclus.  Het staat vol met paardenbloemen en ze laten zich pas echt zien als de zon schijnt. Hoewel het voor veel boeren (en niet-boeren) al gauw een plaag is (waarom eigenlijk?), is dit één van de krachtigste kruiden van ons land (en daar voorbij)! Als iedereen zich daar toch eens bewust van zou zijn…

 

En dus struin ik door het veld op zoek naar de mooiste wortels. Tinctuur maak je doorgaans bij het kruid, maar als je de wortels nodig hebt is dat wat lastig. Dus neem ik ze mee naar huis waar ik ze liefdevol was en vervolgens met een schoon en scherp mesje in dunne plakjes snij. Ik werk in stilte, met aandacht voor het kruid, met een liefdevolle intentie. Deze stukjes wortel gaan in een schone glazen pot met deksel die tot 3/4 gevuld is met een lokaal gebrouwen jenever (40% alcohol). Over een paar weken kunnen we onze eerste voorjaarskuur doen met behulp van onze eigen Paardenbloemtinctuur. 

 

Als je dagelijks over de Paardenbloemen heen struikelt, dan kun je het waarschijnlijk heel goed gebruiken. Thema’s die bij de Paardenbloem horen zijn o.a. iets op je lever hebben, of: wat wil jij niet (helder) zien, wat houd jij verborgen van jezelf? Misschien ben je moe, heb je wat energie nodig, ben je wat traag geworden of ben je zelfs tot stilstand gekomen? Paardenbloem brengt je op allerlei vlakken weer in beweging. Dat kan na een lange winter zijn, waarin je vanzelf meer tot stilstand wordt gebracht. Of op ieder ander moment in je leven waarbij je toe bent aan een detox en een frisse nieuwe start.

 

Wil je meer te weten komen over de oerkracht van onze Paardenbloemen? En wil je naar deze en andere kruiden leren kijken op een holistische wijze? Zorg dan dat je erbij bent op 13 april (over twee weken!) tijdens de workshop ‘voorjaarsreiniging met lentekruiden’. 

Er zijn nog een paar plekken beschikbaar.

 

Heb je je nog niet aangemeld? Dat kan rechtstreeks via: Het Yoga Huis, klik hier

 

Voor meer informatie: www.hetyogahuis.com

 

Lees er ook meer over in mijn andere blogs.