Moederkruid

Alsof ze daar was gaan staan om naar me te kunnen zwaaien. Een meest onlogische plek daar in de schaduw van een oude rododendron, helemaal tegen de stoeprand aan…ik mocht haar blijkbaar niet missen. En ze had gelijk hoor.

 

Want vanmorgen bracht ik mijn dochter weg om te spelen. Mevrouw des huizes was wakker geworden met migraine, maar na twee pillen en even een moment stilte in het donker ging het inmiddels wel weer. Toen ik weg reed zag ik vanuit mijn ooghoek een klein bosje witte bloempjes staan, nog net in hun tuin, tegen de stoeprand aan. Moederkruid? Echt? En ja hoor, na wat nader onderzoek blijkt het Moederkruid te zijn. Hét kruid bij uitstek bij o.a. klachten als hoofdpijn en migraine.

 

Prachtig hoe de natuur haar weg vindt… telkens weer. Het was zachtjes neergestreken in haar tuin. Je komt het nog wel eens tegen op een eenzame akker, maar verder zie je alleen nog de gekweekte vorm. Het groeit nauwelijks nog in het wild. Maar hier staat het zo mooi te bloeien en het stond niet voor niks op deze plek zodat ik het kon zien vanuit de auto. 

 

Ik vraag mevrouw des huizes (ik hou het anoniem) of ze wil dat ik er een tinctuur van maak voor haar zodat ze deze kan innemen zodra ze voelt dat er een aanval aan zit te komen of preventief als kuur. Dat wil ze wel! Ze dacht zelf dat het Kamille was en daar lijkt het ook wel op. Het is dus echt komen aanwaaien. Dichterbij zie ik ook nog Knopig Helmkruid en Robertskruid staan. De overeenkomst tussen deze drie kruiden is hun werking op het bloed en de bloedvaten. Bloed verrijkend en zuiverend, bloedstelpend, bloedvatversterkend… Samen kunnen ze hier veel voor betekenen. Deze heb ik als tinctuur al wel in huis en dus kan ik ook een mooi kruidencomplex maken. Daarvoor ga ik binnenkort nog wat vragen aan haar stellen om zeker te weten of dit de bedoeling is. Ondertussen kunnen hier de inhoudsstoffen van het kruid in de alcohol zakken zodat er over een aantal weken een tinctuur voor haar klaar is.

 

Vanaf mijn 18e tot mijn 25e had ik zelf ook erg veel last van migraine. Ik voelde het een dag ervoor opkomen, lag dan een dag in bed en de derde dag was ik totaal uitgeput. En dat soms wel iedere week. Vreselijk. Mijn leven werd erdoor geremd, liep op alle fronten vast, ik kwam geen stap verder. In die periode was ik nogal van het mentale, zocht overal logica en rede en zat daardoor voortdurend in mijn hoofd. Een veilige plek vond ik het, achteraf bekeken. En dat is het voor velen. Maar met alleen maar denken kun je niet anders dan vastlopen. Migraine vraagt eigenlijk van je dat je uit dat hoofd gaat. Wat eerlijk gezegd best lastig is op het moment dat je zo’n achterlijk knallende koppijn hebt. Het is dan ook een beter moment om na de aanval bij jezelf te rade te gaan… Wat doe je waar je hoofd zo van vol loopt? Kun je dingen anders gaan doen? Minder hoge eisen aan jezelf stellen misschien? Dingen uit je leven bannen? Doe je teveel, negeer je je gevoel, waar zijn je grenzen? Waar ben je? Misschien kun je dan preventief Moederkruid gaan innemen om je hierin te ondersteunen en zoeken naar de antwoorden in jezelf zodat je inzicht krijgt in het waarom. En dan hopelijk de toekomst in gaan zonder migraine en zonder paardenmiddel. Het is mij uiteindelijk gelukt...gelukkig.

 

Moederkruid opent je hart en leert je vanuit Liefde en overgave het leven te aanvaarden zoals het komt.

 

Moederkruid brengt de aandacht, de energiestroom naar het buikgebied, terug in je lichaam, waar logica en rede weliswaar medezeggenschap hebben, maar niet de scepter zwaaien. Soms is daar weerstand op want je buikgebied is de plek waar je mag gaan voelen. En dat wil een mentaal gedreven persoon liever niet, daarom zitten ze ook zo graag in hun hoofd. Je kunt jezelf er tegenkomen daar in dat lichaam. Het is onvermijdelijk zelfs. Maar, en dat is nou ook zo prachtig aan kruiden, zij ondersteunen je in dit proces. Het gaat geleidelijk, je bent er zelf bij. Langzaam zak je dieper en dieper in jezelf. Stap voor stap kun je gaan voelen wat je werkelijke verlangen is. Maar ook wat je angsten zijn, waar je je voor schaamt, wat je zo graag anders had gewild. Als je hierin begeleiding wenst dan kun je mij daar gerust voor benaderen.

 

Het kruid mag niet tijdens de zwangerschap ingenomen worden omdat het weeën opwekt en zelfs veel gebruikt werd om een bevalling te bespoedigen. Na de bevalling, een abortus of miskraam herstelt het de baarmoeder.