Levenscyclus

De blaadjes verkleuren en vallen op de grond waar ze als compost de aarde voeden. Sommige planten trekken zich helemaal terug in de wortel om van daaruit straks in het voorjaar weer opnieuw te gaan leven. En er zijn planten die verdwijnen en helemaal vertrouwen op de zaadjes die ze afgegeven hebben aan de wind en de regen, welke zullen ontkiemen in het volgende jaar. Zo trekt de natuur zich langzaam terug. Alles keert in zichzelf.

 

Het is herfst. Het gaat ieder jaar op deze manier. De zomerzon maakt plaats voor regen en wind. Het wordt kouder en de natuur gaat in rust en trekt de energie naar binnen om de kou van de winter te kunnen overleven. In het voorjaar is ze dan weer klaar om de energie weer naar buiten te richten. Het is als in- en uitademen. We zijn deze natuurlijke cyclus vrijwel vergeten.

 

Ook wij mensen kunnen deze periode gebruiken om het oude los te laten en om de nieuwe zaadjes alvast te laten meevoeren door de herfstwind. Het hele jaar door word je met volle maan ondersteunt bij het loslaten, en met nieuwe maan laten we de zaadjes los om het nieuwe de kans te geven om te ontkiemen. En zo gaan we ook de rust van de winter in, waar we onze energie meer voor onze binnenwereld gaan gebruiken. Sommige mensen voelen dan somberheid, een najaarsdepressie, wat eigenlijk betekent dat je die binnenwereld weer onder ogen mag zien. De ruis heeft zich opgestapeld. Je kunt het maar het beste aanvaarden en er liefdevol doorheen bewegen.

 

Het is voor onze gezondheid belangrijk om rust in te bouwen om zo de indrukken te verwerken en afvalstoffen te kunnen afvoeren. De natuur gebruikt hiervoor de seizoenen. Maar wat in een jaar gebeurt, gebeurt ook iedere dag. De ochtend is als de lente, de zomer als de middag en de avond de herfst en de nacht de winter. Iedere dag weer heb je de mogelijkheid om bewust te verwerken en te verteren.

 

Om deze natuurlijke cyclus te ondersteunen zijn er kruiden die je helpen meebewegen. Zoals het Sint Janskruid, een prachtig kruid dat warmte en beweging brengt. Ook Valeriaan kan je helpen met angsten en slapeloosheid. Ach er zijn zoveel mooie kruiden. En er is voor ieder mens een kruid dat bijzonder goed kan werken. Neem de kruiden wel zo puur mogelijk in. Een hoogwaardige tinctuur of een biologische thee met diverse kruiden die elkaar (en jou) ondersteunen.

 

De winter kan een heel krachtige periode zijn. Als je meebeweegt met de cyclus van het leven, dan kun je alleen maar groeien als mens!