Maak zelf je lente thee

Dit is het moment van het jaar om de restanten in je lichaam, achtergebleven van de winter, af te voeren. En dat kan heel simpel met kruiden. En misschien groeien ze (of een deel ervan) gewoon in je eigen tuin. Uit welke kruiden kun je kiezen? Eigenlijk alles wat eetbaar is, is ook drinkbaar. En dat kan zowel gedroogd als vers. Denk dan bijvoorbeeld aan: brandnetel, duizendblad, paardenbloem, kleefkruid, dovenetel en nog veel meer. Hieronder geef ik je een paar opties met de belangrijkste 'werkgebieden'. Wil je de thee met lentekruiden als 'detox' of voorjaarskuur doen, drink dan tenminste 2 sterke koppen per dag. 

 

Berk

Thee van Berkenblad is vrij bitter. Maar samen met wat lekkerdere kruiden wil het er vanwege haar reinigende werking wel graag bij. Het reinigt je lichaam via de nieren en werkt via die weg ook op je huid. Bovendien maakt Berk je fysiek, maar ook mentaal/emotioneel flexibeler. Het brengt je emoties in beweging en maakt dat je makkelijker mee kan bewegen met wat er om je heen gebeurd. Overigens zonder je eigen gronding kwijt te raken. Dat is het mooie van werken met bomen.

 

Brandnetel

Dit prikkende kruid zie je nu overal in volle trossen staan en zit boordenvol vitamines en mineralen. Het is een reinigend kruid en vult daarnaast je tekorten aan. Het reinigt het bloed, de huid, je darmen, nieren... echt een superkruid! Ben je een snel overprikkelt iemand? En kun je die prikkels niet kwijt? Of ben je prikkelbaar en kun je je energie niet goed kwijt? Drink dan gerust met regelmaat een kopje brandnetelthee. Of knip wat verse topjes in je omelet of roerbak. No worries: als de hitte (heet water of in de pan) eroverheen is geweest is de prik weg. 

 

Linde

In oude dorpskernen zie je haar nog wel staan. In het centrum, het hart, de plek om elkaar te ontmoeten. Dit kruid oogst je wat later maar is heel goed als gedroogd kruid te koop bij natuurwinkels. Met haar zoete smaak is ze een heerlijke toevoeging voor in je lentethee. Ook Linde reinigt via de nieren. Ze is een oermoeder: ze geeft troost en warmte, kalmeert je zenuwstelsel bij een gespannen hart. Het is een typisch kruid voor iemand die geneigd is wat teveel weg te geven. 

 

Paardenbloem

Giftig worden velen ervan! Die wortel is bijna nooit heel te verwijderen...grrrr... En ja, dat is nou precies wat it kruid wil losmaken. De boosheid. Wat heb jij nog op je lever? Waar in je leven pas jij je nog aan? Laat jij jezelf wel echt zien? Gooi de oude rommel eruit en zet je eerste stappen met hernieuwde energie. Via de lever reinigt Paardenbloem je lichaam en geest. Een vermoeide lever maakt moe en geeft al gauw klachten als hoofdpijn, traagheid. De lente gaat over in beweging komen en de lever wil dat ook! Paardenbloem vult je lichaam met de vele vitamines en mineralen ook weer aan en geeft je nieuwe levensenergie.

 

Vlier

Vroeger stond er op de boerderij voor iedere voordeur een vlier om de boze geesten buiten te houden. Je maakt van de bloesem heerlijke siroop en de bessen zijn favoriet bij vogeltjes. Als geneeskruid reinigt het en vult het aan. Het werkt bij ontstekingen en kan ingezet worden bij koorts en griep. Een vliermens laat niet zien hoe hij zich vanbinnen eigenlijk voelt. Vlier helpt je met verbinden. Het brengt binnen en buiten samen zoals bij die voordeur. Zet jij de deur open voor nieuwe mogelijkheden?

 

Geniet ervan!