De boodschap voor jou vandaag

Sluit voor een moment je ogen en open je hart. Voel hoe de zachte ronde bladeren van de Vrouwenmantel om je heen vallen. Hoe je beschermd en omhuld wordt als in de baarmoeder van je moeder. Of, als je dat prettiger vindt: in de schoot van Moeder Aarde. Je bent hier veilig. Dat mag. Het kan. Ook als je even niet de vriendelijkheid kunt opbrengen en je voor jezelf op wilt komen. Doe dat vandaag. Altijd in liefde voor jezelf én de ander. De ontvanger. Zij spiegelen je een deel waar je jezelf voor afgesloten had. Sta stevig en bedank de ander (in gedachten) voor de les die ze je vandaag lieten zien. Hierdoor groei je.

Vrouwenmantel • Alchemilla mollis

Voor wie is het?

Voor vrouwen en mannen die teveel geven. De vrouwelijke kracht is die van het ontvangen en dat hebben wij vrouwen de laatste eeuwen wat weinig toegelaten. Dat geeft disbalans in lichaam en geest. We verliezen onze kracht en geven teveel toe aan wat er van ons verwacht wordt. Vrouwenmantel legt een liefdevolle laag om je heen waardoor je je wat beter beschermt voelt. Je verliest jezelf hierdoor wat minder snel. 

 

Toepassingen o.a.

- De vrouwelijke organen: reguleert menstruatie, PMS, overgang, na de bevalling, ontstekingen

- Mannen: prostaatproblemen

- De spijsvertering: kalmeert lever en pancreas

- De huid: verzachtend en helend

 

Gebruik

- thee

- tinctuur

- dauwdruppels voor je huid

 

Zwangerschap

Vrouwenmantel mag NIET tijdens de zwangerschap gebruikt worden. Het kan wel gebruikt worden ter voorbereiding op een zwangerschap en na de bevalling. Lees ook onderstaande informatie over kruiden tijdens de zwangerschap.Over het gebruik van kruiden

Soms is het voldoende om je in liefde en met aandacht te verbinden met de boom of het kruid. Hoewel veel mensen het prettig vinden om dat te doen door ze als thee of tinctuur in te nemen. Kruiden (preparaten) worden over het algemeen goed verdragen. Het is wel van belang te weten wat je inneemt, wanneer en hoe je het inneemt en hoeveel ervan.  Combinaties van kruiden met elkaar of met medicijnen kunnen risico's met zich meebrengen. Voor vragen of twijfels kun je contact opnemen met mij of met je arts of verloskundige. Tijdens een consult kan ik heel gericht kruiden voorschrijven die voor jou goed zijn op dat moment. Bovenstaande informatie beschrijft de algemene werking van dit kruid.  

 

Zwangerschap
Het culinair gebruik van kruiden tijdens de zwangerschap is indien met mate (niet teveel, te vaak), geen risico. Als thee kun je het ook drinken als het niet medicinaal bedoeld is. Dus drink niet meerdere koppen ervan per dag of elke dag op een vast moment. Kruidentincturen zijn altijd medicinaal bedoeld en deze neem je in als kuur. En alleen bij specifieke klachten en altijd tijdelijk en onder begeleiding. Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap wordt het medicinaal gebruik van kruiden (en andere medicijnen) over het algemeen afgeraden. Er zijn wel wat uitzonderingen, maar voorzichtigheid is geboden en raadpleeg daarom altijd een arts of deskundige. Als je een miskraam hebt meegemaakt, dan is het zeker aan te raden om eerst advies in te winnen alvorens kruiden of andere medicijnen in te nemen. 

 

Kruiden die je in ieder geval NIET mag innemen tijdens de gehele zwangerschap zijn: Alsem, Citroenkruid, Salie, Stinkende Gouwe, Malrove, Rozemarijn, Wijnruit, Engelwortel, IJzerhard, Peterselie(wortel) en Lavas (in extreem hoge dosis). Deze kruiden zorgen voor een te sterke beweging in het onderlichaam.
Verder voorzichtig met: Vrouwenmantel, Duizendblad, Marjolein, Maagdenpalm, Moederkruid, Braam (blad), Eik, Guldenroede, Tormentil.