De boodschap voor jou vandaag

Je moet niks. Echt. Niemand behalve jijzelf kan bepalen wat goed voor jou is. Wat je nodig hebt. En toch ben jij degene die de meeste druk op jezelf legt. Waarom? Voel je je zo verantwoordelijk voor alles en iedereen? Leid je hiermee de aandacht van jezelf af? Van je eigen behoeftes. Jouw verlangens. Sta vandaag eens stil bij jezelf. Bij wat jij werkelijk nodig hebt. Is het de stilte die je moeilijk kunt ontvangen? Wordt dan nog stiller. Nog langer. Stop het praten tegen jezelf. Stop met jezelf volstoppen en uitputten. Sta als een toorts, statig en met een hart naar binnen gericht en naar de wereld geopend.

Zwarte Toorts • Verbascum nigrum

Voor wie is het?

Als je geneigd bent om de lasten van de wereld te dragen en je voor alles en iedereen verantwoordelijk te voelen, dan loop je vol. Je hoofd, je oren, je borstkas, je longen, je blaas en nieren...en dat moet eruit. Je huid geeft een reactie weer. Als je de verantwoordelijkheid weer terugbrengt naar hetgeen of diegeen bij wie het thuis hoort, dan kun je weer rustig ademen. En eens rondkijken. En gaan voelen waar jouw behoefte ligt.

 

Toepassingen o.a.

- De luchtwegen: ontstekingsremmend, holteonstekingen

- De urinewegen: blaasontsteking, bedplassen 

- Huid: ontstekingsremmend, jeuk

 

Gebruik

- thee 

- tinctuur

- olie

- zalf

 

Zwangerschap

Toorts kan gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Lees ook onderstaande informatie over kruiden tijdens de zwangerschap.Over het gebruik van kruiden

Soms is het voldoende om je in liefde en met aandacht te verbinden met de boom of het kruid. Hoewel veel mensen het prettig vinden om dat te doen door ze als thee of tinctuur in te nemen. Kruiden (preparaten) worden over het algemeen goed verdragen. Het is wel van belang te weten wat je inneemt, wanneer en hoe je het inneemt en hoeveel ervan.  Combinaties van kruiden met elkaar of met medicijnen kunnen risico's met zich meebrengen. Voor vragen of twijfels kun je contact opnemen met mij of met je arts of verloskundige. Tijdens een consult kan ik heel gericht kruiden voorschrijven die voor jou goed zijn op dat moment. Bovenstaande informatie beschrijft de algemene werking van dit kruid.  

 

Zwangerschap
Het culinair gebruik van kruiden tijdens de zwangerschap is indien met mate (niet teveel, te vaak), geen risico. Als thee kun je het ook drinken als het niet medicinaal bedoeld is. Dus drink niet meerdere koppen ervan per dag of elke dag op een vast moment. Kruidentincturen zijn altijd medicinaal bedoeld en deze neem je in als kuur. En alleen bij specifieke klachten en altijd tijdelijk en onder begeleiding. Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap wordt het medicinaal gebruik van kruiden (en andere medicijnen) over het algemeen afgeraden. Er zijn wel wat uitzonderingen, maar voorzichtigheid is geboden en raadpleeg daarom altijd een arts of deskundige. Als je een miskraam hebt meegemaakt, dan is het zeker aan te raden om eerst advies in te winnen alvorens kruiden of andere medicijnen in te nemen. 

 

Kruiden die je in ieder geval NIET mag innemen tijdens de gehele zwangerschap zijn: Alsem, Citroenkruid, Salie, Stinkende Gouwe, Malrove, Rozemarijn, Wijnruit, Engelwortel, IJzerhard, Peterselie(wortel) en Lavas (in extreem hoge dosis). Deze kruiden zorgen voor een te sterke beweging in het onderlichaam.
Verder voorzichtig met: Vrouwenmantel, Duizendblad, Marjolein, Maagdenpalm, Moederkruid, Braam (blad), Eik, Guldenroede, Tormentil.