De boodschap voor jou vandaag

In hoeverre houd je je vast aan oude zekerheden? Wat houdt je tegen om eens diep in te ademen en het leven tot je te nemen? En waarom eigenlijk? Kijk eens of je daar vandaag inzicht in kan krijgen. Is het nieuwe (te) spannend? Wil je niet veranderen? Verwachten anderen dat je onveranderd door het leven gaat? Leven is verandering. Leven is je overgeven aan de flow zodat je verrast kunt worden. Dan ga je van een benauwd leven naar een adembenemend leven. Zou je dat willen?

Tijm • Thymus vulgaris

Voor wie is het?

Tijm geeft je weerstand. Vooral je luchtwegen zijn gebaat bij de medicinale werking van Tijm. De geur alleen al opent neus, longen en je thymus, de klier die zorgt voor onze natuurlijke afweer. De etherische olie werkt desinfecterend bij allerlei infecties. Tijm ruimt op en lucht op waardoor je weer nieuwe levensenergie en ervaringen kunt opdoen. 

 

Toepassingen

- De luchtwegen: verkoudheid, astma, holteontsteking

- De spijsvertering: nerveuze maag- darmklachten

- Het zenuwstelsel: bloedarmoede door zenuwuitputting

 

Gebruik

- thee (vers en gedroogd)

- tinctuur

- vers in maaltijden

- etherische olie

 

Zwangerschap

Als keukenkruid is Tijm te gebruiken tijdens de zwangerschap. De (inname van) tinctuur en etherische olie liever vermijden. Lees ook onderstaande informatie over kruiden tijdens de zwangerschap.Over het gebruik van kruiden

Soms is het voldoende om je in liefde en met aandacht te verbinden met de boom of het kruid. Hoewel veel mensen het prettig vinden om dat te doen door ze als thee of tinctuur in te nemen. Kruiden (preparaten) worden over het algemeen goed verdragen. Het is wel van belang te weten wat je inneemt, wanneer en hoe je het inneemt en hoeveel ervan.  Combinaties van kruiden met elkaar of met medicijnen kunnen risico's met zich meebrengen. Voor vragen of twijfels kun je contact opnemen met mij of met je arts of verloskundige. Tijdens een consult kan ik heel gericht kruiden voorschrijven die voor jou goed zijn op dat moment. Bovenstaande informatie beschrijft de algemene werking van dit kruid.  

 

Zwangerschap
Het culinair gebruik van kruiden tijdens de zwangerschap is indien met mate (niet teveel, te vaak), geen risico. Als thee kun je het ook drinken als het niet medicinaal bedoeld is. Dus drink niet meerdere koppen ervan per dag of elke dag op een vast moment. Kruidentincturen zijn altijd medicinaal bedoeld en deze neem je in als kuur. En alleen bij specifieke klachten en altijd tijdelijk en onder begeleiding. Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap wordt het medicinaal gebruik van kruiden (en andere medicijnen) over het algemeen afgeraden. Er zijn wel wat uitzonderingen, maar voorzichtigheid is geboden en raadpleeg daarom altijd een arts of deskundige. Als je een miskraam hebt meegemaakt, dan is het zeker aan te raden om eerst advies in te winnen alvorens kruiden of andere medicijnen in te nemen. 

 

Kruiden die je in ieder geval NIET mag innemen tijdens de gehele zwangerschap zijn: Alsem, Citroenkruid, Salie, Stinkende Gouwe, Malrove, Rozemarijn, Wijnruit, Engelwortel, IJzerhard, Peterselie(wortel) en Lavas (in extreem hoge dosis). Deze kruiden zorgen voor een te sterke beweging in het onderlichaam.
Verder voorzichtig met: Vrouwenmantel, Duizendblad, Marjolein, Maagdenpalm, Moederkruid, Braam (blad), Eik, Guldenroede, Tormentil.