De boodschap voor jou vandaag

Het licht in jou vraagt jouw aandacht. Is het misschien overschaduwd door bitterheid? Boosheid? Wat heb je op je lever? Wat wil geuit worden alvorens jij in jouw licht kunt gaan staan? Voordat je uit de schaduw komt? Schrijf vandaag eens op wat jou in de weg staat. Denk aan irritaties, oude boosheid of iets wat juist nu in je leven speelt. Wie spiegelt jouw ergernissen? Want hoe lastig soms ook, het is altijd zo dat je uiterlijke wereld een weerspiegeling is van je innerlijke wereld. Door de binnenwereld te transformeren, zal je buitenwereld mee veranderen.

Stinkende Gouwe • Chelidonium majus

Voor wie is het?

 

Als je vanbinnen vast zit in boosheid, in het donker. Je creativiteit is geblokkeerd. Stinkende Gouwe wil je laten zien dat er in dat donker ook licht te vinden is. Dat het vanbinnen zit, want ze groeit in de schaduw met frisgroene blaadjes die zelfs vorst kunnen verdragen en de zon gele bloemen. Een bijzondere combinatie. Het geeft de enorme sterke lichtkracht aan. Het kruid helpt je ontspannen én brengt je tegelijkertijd in beweging.

 

Toepassingen o.a.

- De spijsvertering: leverproblemen

- Huid: wratjes, eczeem, jeuk

- Zintuigen: oogziekten

- Zenuwstelsel: o.a. bij stress en hoofdpijn

 

Gebruik

- tinctuur (D1)

- puur melksap voor het aanstippen van wratjes

- zalf

 

Zwangerschap

Stinkende Gouwe mag NIET tijdens de zwangerschap gebruikt worden. Lees ook onderstaande informatie over kruiden tijdens de zwangerschap.Over het gebruik van kruiden

Soms is het voldoende om je in liefde en met aandacht te verbinden met de boom of het kruid. Hoewel veel mensen het prettig vinden om dat te doen door ze als thee of tinctuur in te nemen. Kruiden (preparaten) worden over het algemeen goed verdragen. Het is wel van belang te weten wat je inneemt, wanneer en hoe je het inneemt en hoeveel ervan.  Combinaties van kruiden met elkaar of met medicijnen kunnen risico's met zich meebrengen. Voor vragen of twijfels kun je contact opnemen met mij of met je arts of verloskundige. Tijdens een consult kan ik heel gericht kruiden voorschrijven die voor jou goed zijn op dat moment. Bovenstaande informatie beschrijft de algemene werking van dit kruid.  

 

Zwangerschap
Het culinair gebruik van kruiden tijdens de zwangerschap is indien met mate (niet teveel, te vaak), geen risico. Als thee kun je het ook drinken als het niet medicinaal bedoeld is. Dus drink niet meerdere koppen ervan per dag of elke dag op een vast moment. Kruidentincturen zijn altijd medicinaal bedoeld en deze neem je in als kuur. En alleen bij specifieke klachten en altijd tijdelijk en onder begeleiding. Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap wordt het medicinaal gebruik van kruiden (en andere medicijnen) over het algemeen afgeraden. Er zijn wel wat uitzonderingen, maar voorzichtigheid is geboden en raadpleeg daarom altijd een arts of deskundige. Als je een miskraam hebt meegemaakt, dan is het zeker aan te raden om eerst advies in te winnen alvorens kruiden of andere medicijnen in te nemen. 

 

Kruiden die je in ieder geval NIET mag innemen tijdens de gehele zwangerschap zijn: Alsem, Citroenkruid, Salie, Stinkende Gouwe, Malrove, Rozemarijn, Wijnruit, Engelwortel, IJzerhard, Peterselie(wortel) en Lavas (in extreem hoge dosis). Deze kruiden zorgen voor een te sterke beweging in het onderlichaam.
Verder voorzichtig met: Vrouwenmantel, Duizendblad, Marjolein, Maagdenpalm, Moederkruid, Braam (blad), Eik, Guldenroede, Tormentil.