De boodschap voor jou vandaag

Waar is jouw licht? Wat komt het eerst in je op? Of kun je het voelen? In je buik, je hart, je benen, hoofd, rug, je aura? Of merk je dat het licht buiten jouw energieveld ligt? Misschien zit je vol en is de toegang tot jouw licht belemmerd. Kijk en voel waar je blokkeert en stuur daar de genezende kracht van Sint Janskruid naartoe. Laat de blokkade oplossen in het goudgele licht. Adem door en laat het via een afvoerputje onder je stuit of via je voeten de aarde instromen. 

Sint Janskruid • Hypericum perforatum

Voor wie is het?

 

Als je naar de plant kijkt zou je er zenuwachtig van worden. Het lijkt rommelig, chaotisch. Helemaal als een deel nog in de knop staat, een deel bloeit en een deel al uitgebloeid is. Tegelijkertijd is het een kruid dat vol zonnekracht zit en die dan ook graag aan je geeft. En als je ernaast gaat zitten voel je al gauw de rustige cadans, het ritme van Moeder Aarde door je heen stromen. 

 

Het is dan ook een kruid dat rust brengt aan mensen die de rust niet in zichzelf weten te vinden. Iemand die de weg naar haar/zijn eigen licht niet meer weet. Sint Janskruid brengt je weer in contact met je licht en geeft je levenslust.

 

Toepassingen

- Bloedsomloop: bevordert de doorstroming

- Het zenuwstelsel: bij nervositeit, hoofdpijn, depressie

- De huid: geneest wondjes en desinfecteert

- De spijsvertering: stimuleert de lever, kalmeert de Pancreas

- Spieren en gewrichten: verwarmend

 

Gebruik

- thee

- tinctuur

- olie (pas op met zonlicht na gebruik)

 

Zwangerschap

Het medicinaal gebruik van Sint Janskruid tijdens de zwangerschap wordt afgeraden. Lees ook onderstaande informatie over kruiden tijdens de zwangerschap.Over het gebruik van kruiden

Soms is het voldoende om je in liefde en met aandacht te verbinden met de boom of het kruid. Hoewel veel mensen het prettig vinden om dat te doen door ze als thee of tinctuur in te nemen. Kruiden (preparaten) worden over het algemeen goed verdragen. Het is wel van belang te weten wat je inneemt, wanneer en hoe je het inneemt en hoeveel ervan.  Combinaties van kruiden met elkaar of met medicijnen kunnen risico's met zich meebrengen. Voor vragen of twijfels kun je contact opnemen met mij of met je arts of verloskundige. Tijdens een consult kan ik heel gericht kruiden voorschrijven die voor jou goed zijn op dat moment. Bovenstaande informatie beschrijft de algemene werking van dit kruid.  

 

Zwangerschap
Het culinair gebruik van kruiden tijdens de zwangerschap is indien met mate (niet teveel, te vaak), geen risico. Als thee kun je het ook drinken als het niet medicinaal bedoeld is. Dus drink niet meerdere koppen ervan per dag of elke dag op een vast moment. Kruidentincturen zijn altijd medicinaal bedoeld en deze neem je in als kuur. En alleen bij specifieke klachten en altijd tijdelijk en onder begeleiding. Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap wordt het medicinaal gebruik van kruiden (en andere medicijnen) over het algemeen afgeraden. Er zijn wel wat uitzonderingen, maar voorzichtigheid is geboden en raadpleeg daarom altijd een arts of deskundige. Als je een miskraam hebt meegemaakt, dan is het zeker aan te raden om eerst advies in te winnen alvorens kruiden of andere medicijnen in te nemen. 

 

Kruiden die je in ieder geval NIET mag innemen tijdens de gehele zwangerschap zijn: Alsem, Citroenkruid, Salie, Stinkende Gouwe, Malrove, Rozemarijn, Wijnruit, Engelwortel, IJzerhard, Peterselie(wortel) en Lavas (in extreem hoge dosis). Deze kruiden zorgen voor een te sterke beweging in het onderlichaam.
Verder voorzichtig met: Vrouwenmantel, Duizendblad, Marjolein, Maagdenpalm, Moederkruid, Braam (blad), Eik, Guldenroede, Tormentil.