De boodschap voor jou vandaag

Adem in en neem de geur van Rozemarijn in je op. De etherische olie werkt al direct in op je zenuwstelsel. Je komt tot rust én je voelt hoe je van binnenuit tot leven komt. Dat is waar je leven vandaan moet komen. Van diep binnenin jezelf. breng je adem daar naartoe, naar je bron, naar je buik. Laat het rustig volstromen terwijl je doorademt. Doe dit vandaag een paar keer. Vooral op momenten dat je door de omgeving meegenomen wordt naar plekken en omstandigheden die niet in overeenstemming zijn met jouw ware zelf.

Rozemarijn • Rosmarinus officinalis

Voor wie is het?

De vriendelijke bloempjes laten het wel zien: je hebt ook een zachte kant. Hoewel je stevig door het leven lijkt te gaan is veel daarvan op wilskracht. Je laat niet zien dat je het soms allemaal best wel spannend vindt. Hierdoor loop je regelmatig op je tenen. Het geeft spanning, je wordt er moe van. En misschien neig je zelfs wel naar depressie.

 

Hoewel je zou kunnen denken dat het een goed kruid is bij burn-out, moet je met Rozemarijn toch ook uitkijken. Het activeert te snel waardoor je jezelf weer uitput. Je kunt dan beter met Marjolein beginnen.

 

Toepassingen

- Het zenuwstelsel

- De bloedsomloop

- De urinewegen

- De spijsvertering

 

Gebruik

- thee (als bijkruid)

- tinctuur

- vers tijdens het koken (gebakken aardappeltjes)

- etherische olie

 

Zwangerschap

Rozemarijn mag je niet medicinaal gebruiken tijdens de zwangerschap. Lees ook onderstaande informatie over kruiden tijdens de zwangerschap.Over het gebruik van kruiden

Soms is het voldoende om je in liefde en met aandacht te verbinden met de boom of het kruid. Hoewel veel mensen het prettig vinden om dat te doen door ze als thee of tinctuur in te nemen. Kruiden (preparaten) worden over het algemeen goed verdragen. Het is wel van belang te weten wat je inneemt, wanneer en hoe je het inneemt en hoeveel ervan.  Combinaties van kruiden met elkaar of met medicijnen kunnen risico's met zich meebrengen. Voor vragen of twijfels kun je contact opnemen met mij of met je arts of verloskundige. Tijdens een consult kan ik heel gericht kruiden voorschrijven die voor jou goed zijn op dat moment. Bovenstaande informatie beschrijft de algemene werking van dit kruid.  

 

Zwangerschap
Het culinair gebruik van kruiden tijdens de zwangerschap is indien met mate (niet teveel, te vaak), geen risico. Als thee kun je het ook drinken als het niet medicinaal bedoeld is. Dus drink niet meerdere koppen ervan per dag of elke dag op een vast moment. Kruidentincturen zijn altijd medicinaal bedoeld en deze neem je in als kuur. En alleen bij specifieke klachten en altijd tijdelijk en onder begeleiding. Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap wordt het medicinaal gebruik van kruiden (en andere medicijnen) over het algemeen afgeraden. Er zijn wel wat uitzonderingen, maar voorzichtigheid is geboden en raadpleeg daarom altijd een arts of deskundige. Als je een miskraam hebt meegemaakt, dan is het zeker aan te raden om eerst advies in te winnen alvorens kruiden of andere medicijnen in te nemen. 

 

Kruiden die je in ieder geval NIET mag innemen tijdens de gehele zwangerschap zijn: Alsem, Citroenkruid, Salie, Stinkende Gouwe, Malrove, Rozemarijn, Wijnruit, Engelwortel, IJzerhard, Peterselie(wortel) en Lavas (in extreem hoge dosis). Deze kruiden zorgen voor een te sterke beweging in het onderlichaam.
Verder voorzichtig met: Vrouwenmantel, Duizendblad, Marjolein, Maagdenpalm, Moederkruid, Braam (blad), Eik, Guldenroede, Tormentil.