De boodschap voor jou vandaag

Zit je vol? Wat maakt op dit moment dat het voelt dat de emmer (bijna) overloopt? Wat is of was de laatste druppel? Neem eerst eens de tijd vandaag (of deze week of een maand als dat nodig is) om te verteren wat er nog op je bord ligt. Of beter: op je maag. Ontstress bewust vandaag. Adem bewust in en uit. Al is dat maar één keer per uur. Neem geen nieuwe stress aan. Los eerst op wat er nu opgelost wil worden. Want als je jezelf opruimt, ontstaat er ruimte voor het nieuwe.

Munt • Mentha x piperita

Voor wie is het?

Is het leven wat moeilijk te verteren? Dat kan tijdelijk zijn voordat er zoveel gebeurd is. Maar het kan ook zijn dat je niet goed weet hoe je het leven kunt verteren. Dan is het al gauw teveel. Je bent misschien wat gevoeliger dan gemiddeld en je krijgt de dag niet zomaar verwerkt. We voeden ons niet alleen door wat we via onze mond binnen krijgen. Ook wat je ziet (tv, op straat, in je gezin), voelt of hoort komt bij ons binnen. Ook een spannend boek moet door je systeem verteerd worden. Ben je iemand bij wie dat op de maag slaat of heb je problemen met je stoelgang? Of misschien maakt het leven je nors, depressief en heb je veel hoofdpijn. Je kunt kijken of pepermunt je verlichting geeft. Word je al rustig van de geur van pepermunt, dan zal een thee of tinctuur je vast en zeker ook verder helpen. 

 

Toepassingen

- Het zenuwstelsel kalmeert waardoor buikgebied en het hoofd rustiger worden.

- De spijsvertering wordt gestimuleerd en ontspant waardoor zware kost (ook mentale) beter kan verteren.

- Op de huid werkt munt verkoelend en vermindert het jeuk.

 

Gebruik

- thee (vers en gedroogd)

- tinctuur

- etherische olie

 

Zwangerschap

Munt mag matig gebruikt worden tijdens de zwangerschap.

De etherische olie niet gebruiken.

Het kan als thee verlichting geven bij misselijkheid, bijvoorbeeld in combinatie met citroenmelisse.

Het vermindert de melksecretie dus bij borstvoeding kun je beter geen munt innemen.

Kinderen tot 12 jaar kunnen beter geen munt innemen. En de etherische olie wordt bij kinderen tot 12 jaar ten zeerste afgeraden. 

 

Lees ook onderstaande informatie over kruiden tijdens de zwangerschap.Over het gebruik van kruiden

Soms is het voldoende om je in liefde en met aandacht te verbinden met de boom of het kruid. Hoewel veel mensen het prettig vinden om dat te doen door ze als thee of tinctuur in te nemen. Kruiden (preparaten) worden over het algemeen goed verdragen. Het is wel van belang te weten wat je inneemt, wanneer en hoe je het inneemt en hoeveel ervan.  Combinaties van kruiden met elkaar of met medicijnen kunnen risico's met zich meebrengen. Voor vragen of twijfels kun je contact opnemen met mij of met je arts of verloskundige. Tijdens een consult kan ik heel gericht kruiden voorschrijven die voor jou goed zijn op dat moment. Bovenstaande informatie beschrijft de algemene werking van dit kruid.  

 

Zwangerschap
Het culinair gebruik van kruiden tijdens de zwangerschap is indien met mate (niet teveel, te vaak), geen risico. Als thee kun je het ook drinken als het niet medicinaal bedoeld is. Dus drink niet meerdere koppen ervan per dag of elke dag op een vast moment. Kruidentincturen zijn altijd medicinaal bedoeld en deze neem je in als kuur. En alleen bij specifieke klachten en altijd tijdelijk en onder begeleiding. Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap wordt het medicinaal gebruik van kruiden (en andere medicijnen) over het algemeen afgeraden. Er zijn wel wat uitzonderingen, maar voorzichtigheid is geboden en raadpleeg daarom altijd een arts of deskundige. Als je een miskraam hebt meegemaakt, dan is het zeker aan te raden om eerst advies in te winnen alvorens kruiden of andere medicijnen in te nemen. 

 

Kruiden die je in ieder geval NIET mag innemen tijdens de gehele zwangerschap zijn: Alsem, Citroenkruid, Salie, Stinkende Gouwe, Malrove, Rozemarijn, Wijnruit, Engelwortel, IJzerhard, Peterselie(wortel) en Lavas (in extreem hoge dosis). Deze kruiden zorgen voor een te sterke beweging in het onderlichaam.
Verder voorzichtig met: Vrouwenmantel, Duizendblad, Marjolein, Maagdenpalm, Moederkruid, Braam (blad), Eik, Guldenroede, Tormentil.