De boodschap voor jou vandaag

Laat je hoofd eens even rusten in je hart. Vraag je hoofd de gedachten, alle zorgen en onrust aan je hart te geven. Daar mag het even bijkomen. Jij mag even bijkomen. Want wat kan het druk zijn daarboven. De plek voor inspiratie, maar ook zorgen. Nu even niet. Je mag het gerust verlangen...die rust. Dus adem naar je hart, en maak ruimte voor je hoofd om er even heerlijk te rusten. Zie het voor je: een hangmat of luie stoel? Blijf hier een paar minuten. Die heb je wel. Echt.

Lavendel • Lavendula angustifolia

Voor wie is het?

Een kruid voor studenten die de hele dag in hun boeken zitten. Teveel in het hoofd, zonder goed contact met het lichaam. Lavendel geeft het hoofd rust. Ook bij drukke en overactieve kinderen (als ze echt ook al buiten uitgerust hebben!). Herken je de drukte in je hoofd? Het losgekoppeld zijn van je lichaam? Laat je eens lekker verwennen door de rustgevende geur van lavendel. In bad, een massage of wat olie op je slapen. Als je rust ervaart dan voel je je vanzelf beter in je vel.

 

Toepassingen

- Kalmeert via het zenuwstelsel bij stress, slaapproblemen, hoofdpijn

- Olie van lavendel ontkrampt de spieren en stimuleert de doorbloeding

- Olie van lavendel werkt verzachtend en desinfecterend op de huid. Helpt luizen te weren. 

 

Gebruik

- thee (als toevoeging)

- tinctuur

- etherische olie (eventueel ook puur te gebruiken)

 

Zwangerschap

Voorzichtig gebruiken tijdens de zwangerschap. Culinair en als toevoeging in de thee is er geen risico. De etherische olie niet gebruiken. Lees ook onderstaande informatie over kruiden tijdens de zwangerschap.Over het gebruik van kruiden

Soms is het voldoende om je in liefde en met aandacht te verbinden met de boom of het kruid. Hoewel veel mensen het prettig vinden om dat te doen door ze als thee of tinctuur in te nemen. Kruiden (preparaten) worden over het algemeen goed verdragen. Het is wel van belang te weten wat je inneemt, wanneer en hoe je het inneemt en hoeveel ervan.  Combinaties van kruiden met elkaar of met medicijnen kunnen risico's met zich meebrengen. Voor vragen of twijfels kun je contact opnemen met mij of met je arts of verloskundige. Tijdens een consult kan ik heel gericht kruiden voorschrijven die voor jou goed zijn op dat moment. Bovenstaande informatie beschrijft de algemene werking van dit kruid.  

 

Zwangerschap
Het culinair gebruik van kruiden tijdens de zwangerschap is indien met mate (niet teveel, te vaak), geen risico. Als thee kun je het ook drinken als het niet medicinaal bedoeld is. Dus drink niet meerdere koppen ervan per dag of elke dag op een vast moment. Kruidentincturen zijn altijd medicinaal bedoeld en deze neem je in als kuur. En alleen bij specifieke klachten en altijd tijdelijk en onder begeleiding. Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap wordt het medicinaal gebruik van kruiden (en andere medicijnen) over het algemeen afgeraden. Er zijn wel wat uitzonderingen, maar voorzichtigheid is geboden en raadpleeg daarom altijd een arts of deskundige. Als je een miskraam hebt meegemaakt, dan is het zeker aan te raden om eerst advies in te winnen alvorens kruiden of andere medicijnen in te nemen. 

 

Kruiden die je in ieder geval NIET mag innemen tijdens de gehele zwangerschap zijn: Alsem, Citroenkruid, Salie, Stinkende Gouwe, Malrove, Rozemarijn, Wijnruit, Engelwortel, IJzerhard, Peterselie(wortel) en Lavas (in extreem hoge dosis). Deze kruiden zorgen voor een te sterke beweging in het onderlichaam.
Verder voorzichtig met: Vrouwenmantel, Duizendblad, Marjolein, Maagdenpalm, Moederkruid, Braam (blad), Eik, Guldenroede, Tormentil.