De boodschap voor jou vandaag

Je mag iets loslaten. Iets wat je al lang in je weg zit. Spreek je uit...in liefde voor jezelf (en de ander). De waarheid is soms vervelend, maar wil gehoord worden. Wees vooral eerlijk naar jezelf. Krop het niet op, maar schrijf het op, teken het, zing het, dans het! Breng je emoties met zachtheid in beweging. Neem vandaag één ding wat je niet langer dient en laat het los. Geef het terug aan het oneindige veld van liefde. Geef het aan moeder aarde. Zij weet er raad mee.

Klaproos • Papaver rhoeas

Voor wie is het?

 

ls je de neiging hebt om alles binnen te houden en plots open te knappen als het je echt teveel is geworden...dan is de klaproos een goed kruid voor je. Ze leert je namelijk om je gevoelens, je emoties wat geleidelijker te uiten. Wat zachter, zoals haar blaadjes die ook na droging nog zijdezacht aanvoelen. Ze brengt rust in je basis. Pfff...van al dat opkroppen krijg je het al gauw benauwd. Je wordt onrustig, slaapt slecht. Is het niet? Adem in....en vergeet ook vooral niet om weer uit te ademen. 

 

Toepassingen

- Het ontkrampt de luchtwegen bij taai slijm

- Reinigt het bloed en is ontstekingsremmend

- Bij infectieziekten met koorts en (krampende) hoest

- Kalmeert via het zenuwstelsel bij hoest en slaapproblemen (m.n. bij kinderen en ouderen)

 

Gebruik

- thee

- tinctuur (D1 verdunning)

- hoestsiroop

 

Zwangerschap

Klaproos mag gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Lees ook onderstaande informatie over kruiden tijdens de zwangerschap.Over het gebruik van kruiden

Soms is het voldoende om je in liefde en met aandacht te verbinden met de boom of het kruid. Hoewel veel mensen het prettig vinden om dat te doen door ze als thee of tinctuur in te nemen. Kruiden (preparaten) worden over het algemeen goed verdragen. Het is wel van belang te weten wat je inneemt, wanneer en hoe je het inneemt en hoeveel ervan.  Combinaties van kruiden met elkaar of met medicijnen kunnen risico's met zich meebrengen. Voor vragen of twijfels kun je contact opnemen met mij of met je arts of verloskundige. Tijdens een consult kan ik heel gericht kruiden voorschrijven die voor jou goed zijn op dat moment. Bovenstaande informatie beschrijft de algemene werking van dit kruid.  

 

Zwangerschap
Het culinair gebruik van kruiden tijdens de zwangerschap is indien met mate (niet teveel, te vaak), geen risico. Als thee kun je het ook drinken als het niet medicinaal bedoeld is. Dus drink niet meerdere koppen ervan per dag of elke dag op een vast moment. Kruidentincturen zijn altijd medicinaal bedoeld en deze neem je in als kuur. En alleen bij specifieke klachten en altijd tijdelijk en onder begeleiding. Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap wordt het medicinaal gebruik van kruiden (en andere medicijnen) over het algemeen afgeraden. Er zijn wel wat uitzonderingen, maar voorzichtigheid is geboden en raadpleeg daarom altijd een arts of deskundige. Als je een miskraam hebt meegemaakt, dan is het zeker aan te raden om eerst advies in te winnen alvorens kruiden of andere medicijnen in te nemen. 

 

Kruiden die je in ieder geval NIET mag innemen tijdens de gehele zwangerschap zijn: Alsem, Citroenkruid, Salie, Stinkende Gouwe, Malrove, Rozemarijn, Wijnruit, Engelwortel, IJzerhard, Peterselie(wortel) en Lavas (in extreem hoge dosis). Deze kruiden zorgen voor een te sterke beweging in het onderlichaam.
Verder voorzichtig met: Vrouwenmantel, Duizendblad, Marjolein, Maagdenpalm, Moederkruid, Braam (blad), Eik, Guldenroede, Tormentil.