De boodschap voor jou vandaag

Adem diep in je buik. Nog dieper. Wat heb jij daar nodig om je geborgen te voelen? Zoals je als kind bij je moeder kon schuilen. Of misschien niet...of misschien nog. Haal het vandaag uit jezelf. Vind het in jezelf. Het is daar. Die warmte, die veiligheid. Dus adem diep in je buik. Leg je handen daar. Want dat is de plek waar je nu mag zijn. Voor jouzelf. Voel jouw innerlijke rust.

Kamille • Matricaria recutita

Voor wie is het?

Kamille is voor moeder en kind. Voor als de één de ander maar moeilijk kan loslaten. Soms is het ook even slikken...stoppen met borstvoeding, de eerste schooldag, huwelijk. Kamille kan op deze momenten helpen als je dat fijn vindt. Maar ook als je zorgen en 'zorgen voor' doorslaat en overbezorgdheid wordt of zelfs verstikkend is geworden. Kamille maakt je rustig, kalmeert en harmoniseert. Een goed kruid bij diverse kinderziektes. 

 

Toepassingen

- Kalmeert via het zenuwstelsel bij stress en verkramping

- Kalmeert de spijsvertering, goed voor de darmflora

- Het is een echt ontstekingskruid en is bovendien pijnstillend. Bij snel opkomende infectieziektes met koorts, verkoudheid en griep.

- Bij blaasontsteking, baarmoeder- en eierstokontsteking.

 

Gebruik Kamille niet te lang en neem er niet teveel van. Maximaal 3 tot 4 weken achtereen.

 

Gebruik

- thee

- tinctuur

- olie en zalf (heerlijk voor baby's)

- etherische olie (niet gebruiken tijdens de zwangerschap)

 

Zwangerschap

Kamille mag met mate gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Niet de etherische olie! Lees ook onderstaande informatie over kruiden tijdens de zwangerschap.Over het gebruik van kruiden

Soms is het voldoende om je in liefde en met aandacht te verbinden met de boom of het kruid. Hoewel veel mensen het prettig vinden om dat te doen door ze als thee of tinctuur in te nemen. Kruiden (preparaten) worden over het algemeen goed verdragen. Het is wel van belang te weten wat je inneemt, wanneer en hoe je het inneemt en hoeveel ervan.  Combinaties van kruiden met elkaar of met medicijnen kunnen risico's met zich meebrengen. Voor vragen of twijfels kun je contact opnemen met mij of met je arts of verloskundige. Tijdens een consult kan ik heel gericht kruiden voorschrijven die voor jou goed zijn op dat moment. Bovenstaande informatie beschrijft de algemene werking van dit kruid.  

 

Zwangerschap
Het culinair gebruik van kruiden tijdens de zwangerschap is indien met mate (niet teveel, te vaak), geen risico. Als thee kun je het ook drinken als het niet medicinaal bedoeld is. Dus drink niet meerdere koppen ervan per dag of elke dag op een vast moment. Kruidentincturen zijn altijd medicinaal bedoeld en deze neem je in als kuur. En alleen bij specifieke klachten en altijd tijdelijk en onder begeleiding. Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap wordt het medicinaal gebruik van kruiden (en andere medicijnen) over het algemeen afgeraden. Er zijn wel wat uitzonderingen, maar voorzichtigheid is geboden en raadpleeg daarom altijd een arts of deskundige. Als je een miskraam hebt meegemaakt, dan is het zeker aan te raden om eerst advies in te winnen alvorens kruiden of andere medicijnen in te nemen. 

 

Kruiden die je in ieder geval NIET mag innemen tijdens de gehele zwangerschap zijn: Alsem, Citroenkruid, Salie, Stinkende Gouwe, Malrove, Rozemarijn, Wijnruit, Engelwortel, IJzerhard, Peterselie(wortel) en Lavas (in extreem hoge dosis). Deze kruiden zorgen voor een te sterke beweging in het onderlichaam.
Verder voorzichtig met: Vrouwenmantel, Duizendblad, Marjolein, Maagdenpalm, Moederkruid, Braam (blad), Eik, Guldenroede, Tormentil.