De boodschap voor jou vandaag

Breng je aandacht eerst eens naar je achterkant. Voel hoe je als je zit in je rug leunt, in plaats van naar voren leunend. Sluit nu je ogen en vraag je hoofd eens om te rusten in je hart. Laat je gedachten zakken, alle onrust en zorgen, vanuit je hoofd naar beneden tot het in de warme, veilige ruimte van je hart komt. Al is het een minuutje...of twee...voel hoe je daarna meer in balans en in rust bent.

Hyssop • Hyssopus officinalis

Voor wie is het?

Waar ben je met je gedachten? Je leunt naar voren, je reikt uit naar de wereld buiten je. Je wordt daar gewaardeerd om je doorzettingsvermogen. Maar wat brengt het jou? Waar ben je als het om jou gaat? Je lichaam roept je. Waarom blijf je daar? Je wordt er moe van. Je bent verkrampt, weet niet meer wat je voelt, of je honger hebt, blij bent, of niet. Je wordt er duizelig van. Hyssop helpt je te ontkrampen en bewegen vanuit jouw eigen basis.

 

Toepassingen

- Ontstekingsremmend en het ontkrampt de luchtwegen

- Ontkrampt en versterkt het zenuwstelsel

- Verhoogd de weerstand

- Stimuleert de spijsvertering

 

Gebruik

- thee

- tinctuur

- vers in salades

- hoestdrank

 

Zwangerschap

Kan tijdens de zwangerschap gebruikt worden. Lees ook onderstaande informatie over kruiden tijdens de zwangerschap.

 Over het gebruik van kruiden

Soms is het voldoende om je in liefde en met aandacht te verbinden met de boom of het kruid. Hoewel veel mensen het prettig vinden om dat te doen door ze als thee of tinctuur in te nemen. Kruiden (preparaten) worden over het algemeen goed verdragen. Het is wel van belang te weten wat je inneemt, wanneer en hoe je het inneemt en hoeveel ervan.  Combinaties van kruiden met elkaar of met medicijnen kunnen risico's met zich meebrengen. Voor vragen of twijfels kun je contact opnemen met mij of met je arts of verloskundige. Tijdens een consult kan ik heel gericht kruiden voorschrijven die voor jou goed zijn op dat moment. Bovenstaande informatie beschrijft de algemene werking van dit kruid.  

 

Zwangerschap
Het culinair gebruik van kruiden tijdens de zwangerschap is indien met mate (niet teveel, te vaak), geen risico. Als thee kun je het ook drinken als het niet medicinaal bedoeld is. Dus drink niet meerdere koppen ervan per dag of elke dag op een vast moment. Kruidentincturen zijn altijd medicinaal bedoeld en deze neem je in als kuur. En alleen bij specifieke klachten en altijd tijdelijk en onder begeleiding. Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap wordt het medicinaal gebruik van kruiden (en andere medicijnen) over het algemeen afgeraden. Er zijn wel wat uitzonderingen, maar voorzichtigheid is geboden en raadpleeg daarom altijd een arts of deskundige. Als je een miskraam hebt meegemaakt, dan is het zeker aan te raden om eerst advies in te winnen alvorens kruiden of andere medicijnen in te nemen. 

 

Kruiden die je in ieder geval NIET mag innemen tijdens de gehele zwangerschap zijn: Alsem, Citroenkruid, Salie, Stinkende Gouwe, Malrove, Rozemarijn, Wijnruit, Engelwortel, IJzerhard, Peterselie(wortel) en Lavas (in extreem hoge dosis). Deze kruiden zorgen voor een te sterke beweging in het onderlichaam.
Verder voorzichtig met: Vrouwenmantel, Duizendblad, Marjolein, Maagdenpalm, Moederkruid, Braam (blad), Eik, Guldenroede, Tormentil.