De boodschap voor jou vandaag

Zeg je hoofd vandaag dat het mag rusten. Dat het in je hart mag zakken, daar mag bijkomen en mag luisteren naar het ritmische kloppen van je hart. Daal vandaag af in je lichaam. Kun je zien of voelen dat je lichaam meer in zich heeft dan het fysieke? Dat jij daar bent, in je lijf, in al je organen, in je bloedstroom, in je botten? Heb vandaag je lijf lief. Heb jezelf volledig lief.

Engelwortel • Angelica archangelica

Voor wie is het?

Het leven valt je af en toe zwaar. Je lijkt vast te zitten in je eigen systeem, in je hoofd met name. Maar je geloofd niet dat je hoofd er de oorzaak van is. Je geeft eerder (liever) je lichaam de schuld. Maar er is geen schuldige want lichaam en geest zijn één. Jij bent lichaam én geest.

 

Engelwortel verbindt hemel en aarde. Het helpt je te gronden in je lichaam hier op aarde. 

 

Toepassingen

- Kalmerend en versterkend op het zenuwstelsel

- kalmerend en stimulerend op de spijsvertering

- Verhoogd de weerstand

 

Gebruik

- thee

- tinctuur

- de stengel vers in salades

- etherische olie

 

Zwangerschap

Tijdens de gehele zwangerschap mag het NIET gebruikt worden. 

Voor en na de zwangerschap helpt het met het (weer) in je eigen lichaam te zijn. Lees ook onderstaande informatie over kruiden tijdens de zwangerschap.Over het gebruik van kruiden

Soms is het voldoende om je in liefde en met aandacht te verbinden met de boom of het kruid. Hoewel veel mensen het prettig vinden om dat te doen door ze als thee of tinctuur in te nemen. Kruiden (preparaten) worden over het algemeen goed verdragen. Het is wel van belang te weten wat je inneemt, wanneer en hoe je het inneemt en hoeveel ervan.  Combinaties van kruiden met elkaar of met medicijnen kunnen risico's met zich meebrengen. Voor vragen of twijfels kun je contact opnemen met mij of met je arts of verloskundige. Tijdens een consult kan ik heel gericht kruiden voorschrijven die voor jou goed zijn op dat moment. Bovenstaande informatie beschrijft de algemene werking van dit kruid.  

 

Zwangerschap
Het culinair gebruik van kruiden tijdens de zwangerschap is indien met mate (niet teveel, te vaak), geen risico. Als thee kun je het ook drinken als het niet medicinaal bedoeld is. Dus drink niet meerdere koppen ervan per dag of elke dag op een vast moment. Kruidentincturen zijn altijd medicinaal bedoeld en deze neem je in als kuur. En alleen bij specifieke klachten en altijd tijdelijk en onder begeleiding. Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap wordt het medicinaal gebruik van kruiden (en andere medicijnen) over het algemeen afgeraden. Er zijn wel wat uitzonderingen, maar voorzichtigheid is geboden en raadpleeg daarom altijd een arts of deskundige. Als je een miskraam hebt meegemaakt, dan is het zeker aan te raden om eerst advies in te winnen alvorens kruiden of andere medicijnen in te nemen. 

 

Kruiden die je in ieder geval NIET mag innemen tijdens de gehele zwangerschap zijn: Alsem, Citroenkruid, Salie, Stinkende Gouwe, Malrove, Rozemarijn, Wijnruit, Engelwortel, IJzerhard, Peterselie(wortel) en Lavas (in extreem hoge dosis). Deze kruiden zorgen voor een te sterke beweging in het onderlichaam.
Verder voorzichtig met: Vrouwenmantel, Duizendblad, Marjolein, Maagdenpalm, Moederkruid, Braam (blad), Eik, Guldenroede, Tormentil.