De boodschap voor jou vandaag

Neem vandaag een kijkje in je hart. Leg je linkerhand op je hart en je rechterhand daarop. Wees stil, heb aandacht voor jouw ritme. Voel het ademen, in en uit. Kun je beide bewegingen voelen? Het ontvangen en het geven. Hoeveel ontvang jij en hoeveel geef jij. Geef vandaag eens aan jezelf. 

Citroenmelisse • Melissa officinalis

Voor wie is het?

Je bent zacht en vriendelijk. Het is fijn voor hen die jou als vriendin hebben, fijn om jou in de buurt te hebben. Zonder jou is het niet compleet. Niet af. Door er altijd maar voor anderen te zijn vergeet je jezelf. Want waar ben jij? Ben jij er pas voor jezelf als je het echt nodig hebt? Kom je wel genoeg voor jezelf op? Of loop je liever weg als het leven te hard voor je is? Waar sla jij de spanningen op? Door het niet te laten stromen word je zwaarmoedig, krijg je hoofdpijn of je slaapt slecht. Of ben je druk, altijd maar bezig? Hoe is het eigenlijk met je hart? Voel eens of je erbij kunt. 

 

Citroenmelisse helpt je hierbij. Ze geeft je nieuwe levensmoed, haalt spanningen rond het hart weg en brengt je weer in contact met jouw zachtheid. 

 

Toepassingen

- Nerveuze klachten

- Het hart en het zenuwstelsel

- Kalmeert de spijsvertering

- Verhoogd de weerstand

 

Gebruik

- thee (vers en gedroogd)

- tinctuur

- vers in salades

- etherische olie

 

Zwangerschap

Geeft als thee verlichting bij misselijkheid.

Bij ernstig zwangerschapsbraken kan ook een tinctuur ingenomen worden. Lees ook onderstaande informatie over kruiden tijdens de zwangerschap.Over het gebruik van kruiden

Soms is het voldoende om je in liefde en met aandacht te verbinden met de boom of het kruid. Hoewel veel mensen het prettig vinden om dat te doen door ze als thee of tinctuur in te nemen. Kruiden (preparaten) worden over het algemeen goed verdragen. Het is wel van belang te weten wat je inneemt, wanneer en hoe je het inneemt en hoeveel ervan.  Combinaties van kruiden met elkaar of met medicijnen kunnen risico's met zich meebrengen. Voor vragen of twijfels kun je contact opnemen met mij of met je arts of verloskundige. Tijdens een consult kan ik heel gericht kruiden voorschrijven die voor jou goed zijn op dat moment. Bovenstaande informatie beschrijft de algemene werking van dit kruid.  

 

Zwangerschap
Het culinair gebruik van kruiden tijdens de zwangerschap is indien met mate (niet teveel, te vaak), geen risico. Als thee kun je het ook drinken als het niet medicinaal bedoeld is. Dus drink niet meerdere koppen ervan per dag of elke dag op een vast moment. Kruidentincturen zijn altijd medicinaal bedoeld en deze neem je in als kuur. En alleen bij specifieke klachten en altijd tijdelijk en onder begeleiding. Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap wordt het medicinaal gebruik van kruiden (en andere medicijnen) over het algemeen afgeraden. Er zijn wel wat uitzonderingen, maar voorzichtigheid is geboden en raadpleeg daarom altijd een arts of deskundige. Als je een miskraam hebt meegemaakt, dan is het zeker aan te raden om eerst advies in te winnen alvorens kruiden of andere medicijnen in te nemen. 

 

Kruiden die je in ieder geval NIET mag innemen tijdens de gehele zwangerschap zijn: Alsem, Citroenkruid, Salie, Stinkende Gouwe, Malrove, Rozemarijn, Wijnruit, Engelwortel, IJzerhard, Peterselie(wortel) en Lavas (in extreem hoge dosis). Deze kruiden zorgen voor een te sterke beweging in het onderlichaam.
Verder voorzichtig met: Vrouwenmantel, Duizendblad, Marjolein, Maagdenpalm, Moederkruid, Braam (blad), Eik, Guldenroede, Tormentil.