De boodschap voor jou vandaag

Kijk vandaag de wereld in vanaf de zon, vanaf het licht. Zie het goede in jezelf en in iedereen die vandaag op je pad komt. Wat doet dat met je? Wil je zo niet iedere dag leven? Of merk je dat je snel terugvalt in je eigen schaduw? Maakt niet uit, doe het nog een keer...en nog eens.

Cichorei • Cichorium intybus

Voor wie is het?

Het aardse leven valt je niet mee. De hemel lijkt ver weg. Je wordt er melancholisch van. Je kunt je zo af en toe behoorlijk somber voelen. Je trekt je aan wat er om je heen gebeurd. Zo ben je nou eenmaal. Teruggetrokken in jezelf weet je de weg ook niet echt te vinden. Het leven is bitter. Misschien zoek je daarom het zoete in het leven. Suikerziekte en lever- en gal problemen liggen op de loer. 

 

Cichorei wijst je de weg naar het licht. Het licht in jezelf. Ze maakt blijer, zoeter, soepeler, prettiger. 

 

Toepassingen

- De spijsvertering

- Vult mineralen aan

 

Gebruik

- thee (erg bitter)

- tinctuur

- verse jonge blad in salades of als groente

- wortel als koffievervanger (Bambu of Pacha)

- Bachbloesem Chicory

 

Zwangerschap

Mag tijdens de zwangerschap gebruikt worden.

Lees ook onderstaande informatie over kruiden tijdens de zwangerschap.Over het gebruik van kruiden

Soms is het voldoende om je in liefde en met aandacht te verbinden met de boom of het kruid. Hoewel veel mensen het prettig vinden om dat te doen door ze als thee of tinctuur in te nemen. Kruiden (preparaten) worden over het algemeen goed verdragen. Het is wel van belang te weten wat je inneemt, wanneer en hoe je het inneemt en hoeveel ervan.  Combinaties van kruiden met elkaar of met medicijnen kunnen risico's met zich meebrengen. Voor vragen of twijfels kun je contact opnemen met mij of met je arts of verloskundige. Tijdens een consult kan ik heel gericht kruiden voorschrijven die voor jou goed zijn op dat moment. Bovenstaande informatie beschrijft de algemene werking van dit kruid.  

 

Zwangerschap
Het culinair gebruik van kruiden tijdens de zwangerschap is indien met mate (niet teveel, te vaak), geen risico. Als thee kun je het ook drinken als het niet medicinaal bedoeld is. Dus drink niet meerdere koppen ervan per dag of elke dag op een vast moment. Kruidentincturen zijn altijd medicinaal bedoeld en deze neem je in als kuur. En alleen bij specifieke klachten en altijd tijdelijk en onder begeleiding. Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap wordt het medicinaal gebruik van kruiden (en andere medicijnen) over het algemeen afgeraden. Er zijn wel wat uitzonderingen, maar voorzichtigheid is geboden en raadpleeg daarom altijd een arts of deskundige. Als je een miskraam hebt meegemaakt, dan is het zeker aan te raden om eerst advies in te winnen alvorens kruiden of andere medicijnen in te nemen. 

 

Kruiden die je in ieder geval NIET mag innemen tijdens de gehele zwangerschap zijn: Alsem, Citroenkruid, Salie, Stinkende Gouwe, Malrove, Rozemarijn, Wijnruit, Engelwortel, IJzerhard, Peterselie(wortel) en Lavas (in extreem hoge dosis). Deze kruiden zorgen voor een te sterke beweging in het onderlichaam.
Verder voorzichtig met: Vrouwenmantel, Duizendblad, Marjolein, Maagdenpalm, Moederkruid, Braam (blad), Eik, Guldenroede, Tormentil.