De boodschap voor jou vandaag

Kijk eens waar je jezelf en/of anderen positief kunt prikkelen. Niet teveel. Maar houd je ook niet in. Kijk of je jouw vuur kan aansteken zonder verhit te raken. Voel het in je buik, iets boven je navel, warmer worden...aan gaan. 

Brandnetel • Urtica dioica

Voor wie is het?

Je bent vurig en je moet dat vuur kwijt! Houd het niet vast maar laat het ook niet verbranden wat je lief is. Als je je vuur binnen houdt dan brand je jezelf op. Gooi je het er ongecontroleerd uit dan raak je anderen misschien op een manier die je niet wilt. Irritatie kan naar binnen of naar buiten gericht zijn. Of beide. Als je de irritatie los weet te laten dan kun je rustig je vuurenergie laten stromen. Dan kan je enthousiasme een uitweg vinden.

 

Brandnetel heeft brandharen die prikken en jeuken. Dit is het vuur. Het heeft onuitroeibare wortels en is daardoor een geaard kruid en weerstand verhogend. Het brengt je energie in beweging zoals water dat kan. Brandnetel is verbonden met de elementen. Aarde (zand) en water kunnen beide het vuur doven maar ook een veilige bedding bieden om het te laten branden. Wil je je vuur (3e chakra) kunnen laten branden, dan dien je water (2e chakra) en aarde (1e chakra) goed op orde te hebben. 

 

Toepassingen

- Reinigend en verrijkend op het bloed (veel mineralen)

- Stimuleert de spijsvertering

- Stimuleert de urinewegen

- Reinigend op de huid

- Verhoogd de weerstand

 

Gebruik

- thee (vers en gedroogd)

- tinctuur

- zalf

- lotion

- als groenten in de soep of stoof

- etc.

 

Zwangerschap

Voor, tijdens en na de zwangerschap om je weerstand te verhogen en mineralen aan te vullen. Lees ook onderstaande informatie over kruiden tijdens de zwangerschap.Over het gebruik van kruiden

Soms is het voldoende om je in liefde en met aandacht te verbinden met de boom of het kruid. Hoewel veel mensen het prettig vinden om dat te doen door ze als thee of tinctuur in te nemen. Kruiden (preparaten) worden over het algemeen goed verdragen. Het is wel van belang te weten wat je inneemt, wanneer en hoe je het inneemt en hoeveel ervan.  Combinaties van kruiden met elkaar of met medicijnen kunnen risico's met zich meebrengen. Voor vragen of twijfels kun je contact opnemen met mij of met je arts of verloskundige. Tijdens een consult kan ik heel gericht kruiden voorschrijven die voor jou goed zijn op dat moment. Bovenstaande informatie beschrijft de algemene werking van dit kruid.  

 

Zwangerschap
Het culinair gebruik van kruiden tijdens de zwangerschap is indien met mate (niet teveel, te vaak), geen risico. Als thee kun je het ook drinken als het niet medicinaal bedoeld is. Dus drink niet meerdere koppen ervan per dag of elke dag op een vast moment. Kruidentincturen zijn altijd medicinaal bedoeld en deze neem je in als kuur. En alleen bij specifieke klachten en altijd tijdelijk en onder begeleiding. Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap wordt het medicinaal gebruik van kruiden (en andere medicijnen) over het algemeen afgeraden. Er zijn wel wat uitzonderingen, maar voorzichtigheid is geboden en raadpleeg daarom altijd een arts of deskundige. Als je een miskraam hebt meegemaakt, dan is het zeker aan te raden om eerst advies in te winnen alvorens kruiden of andere medicijnen in te nemen. 

 

Kruiden die je in ieder geval NIET mag innemen tijdens de gehele zwangerschap zijn: Alsem, Citroenkruid, Salie, Stinkende Gouwe, Malrove, Rozemarijn, Wijnruit, Engelwortel, IJzerhard, Peterselie(wortel) en Lavas (in extreem hoge dosis). Deze kruiden zorgen voor een te sterke beweging in het onderlichaam.
Verder voorzichtig met: Vrouwenmantel, Duizendblad, Marjolein, Maagdenpalm, Moederkruid, Braam (blad), Eik, Guldenroede, Tormentil.