De boodschap voor jou vandaag

Voel vandaag hoe je voeten de aarde raken. Laat je wortels met alle fijne en kleine vertakkingen door het aardoppervlak kruipen. Voel het en zie het voor je. In verbinding met moeder aarde ben jij veilig en kun je jezelf aan de wereld laten zien. De wereld wacht op jou.

Berk • Betula pubescens

Voor wie is het?

Je bent flexibel omdat je graag wilt dat mensen je aardig vinden. Je beweegt met alle winden mee om de confrontatie uit de weg te gaan. Maar wie ben jij eigenlijk vanbinnen? Wie leeft er in jou? Je lacht... maar lach je ook aan de binnenkant? Kun jij je echt met anderen verbinden als je nooit je ware aard toont? Als je niet vanuit jezelf beweegt dan verhard je. Zowel je lichaam als je geest. Je kunt alleen werkelijk flexibel zijn wanneer je vanuit je eigen gronding beweegt.

 

Berk helpt je om goed geaard te zijn, met je wortels in verbinding met de aarde zodat je vanuit die eigen innerlijke kracht kunt bewegen. Berk brengt je emoties en je ware aard in beweging zodat wie jij werkelijk bent gezien kan gaan worden. 

 

Toepassingen

- Reinigend op de urinewegen

- Op de huid bij jeuk, eczeem en schimmel (etc.)

 

Gebruik

- thee

- tinctuur

- zalf

- vers Berkenwater

 

Zwangerschap

Ondersteunend kruid rondom en tijdens de zwangerschap. Lees ook onderstaande informatie over kruiden tijdens de zwangerschap.Over het gebruik van kruiden

Soms is het voldoende om je in liefde en met aandacht te verbinden met de boom of het kruid. Hoewel veel mensen het prettig vinden om dat te doen door ze als thee of tinctuur in te nemen. Kruiden (preparaten) worden over het algemeen goed verdragen. Het is wel van belang te weten wat je inneemt, wanneer en hoe je het inneemt en hoeveel ervan.  Combinaties van kruiden met elkaar of met medicijnen kunnen risico's met zich meebrengen. Voor vragen of twijfels kun je contact opnemen met mij of met je arts of verloskundige. Tijdens een consult kan ik heel gericht kruiden voorschrijven die voor jou goed zijn op dat moment. Bovenstaande informatie beschrijft de algemene werking van dit kruid.  

 

Zwangerschap
Het culinair gebruik van kruiden tijdens de zwangerschap is indien met mate (niet teveel, te vaak), geen risico. Als thee kun je het ook drinken als het niet medicinaal bedoeld is. Dus drink niet meerdere koppen ervan per dag of elke dag op een vast moment. Kruidentincturen zijn altijd medicinaal bedoeld en deze neem je in als kuur. En alleen bij specifieke klachten en altijd tijdelijk en onder begeleiding. Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap wordt het medicinaal gebruik van kruiden (en andere medicijnen) over het algemeen afgeraden. Er zijn wel wat uitzonderingen, maar voorzichtigheid is geboden en raadpleeg daarom altijd een arts of deskundige. Als je een miskraam hebt meegemaakt, dan is het zeker aan te raden om eerst advies in te winnen alvorens kruiden of andere medicijnen in te nemen. 

 

Kruiden die je in ieder geval NIET mag innemen tijdens de gehele zwangerschap zijn: Alsem, Citroenkruid, Salie, Stinkende Gouwe, Malrove, Rozemarijn, Wijnruit, Engelwortel, IJzerhard, Peterselie(wortel) en Lavas (in extreem hoge dosis). Deze kruiden zorgen voor een te sterke beweging in het onderlichaam.
Verder voorzichtig met: Vrouwenmantel, Duizendblad, Marjolein, Maagdenpalm, Moederkruid, Braam (blad), Eik, Guldenroede, Tormentil.