Jouw kruidentuintje

Iedereen heeft een kruidentuintje. Of je nou een eigen tuin hebt of de hele aarde als jouw tuin ziet. Of de oever van de sloot naast je huis of een stuk bos in de buurt, een park in je stad of de berm bij de bushalte naar je werk. De natuur is overal en is er voor iedereen. En in deze wonderlijke kruidentuin staan prachtige kruiden waar je vast wel eens naar gekeken hebt. Welke je wellicht vervloekt hebt. En kruiden die jou heel graag iets willen vertellen.

 

Vaak zien we deze kostbaarheden niet. Zeker niet als zijnde kostbaar. Want het is toch onkruid! Paardenbloemen, dovenetel, brandnetel, hondsdraf! Weg ermee! We trekken het eruit in de hoop dat het dan verdwijnt. Maar korte tijd later staat het er weer! (want je had nog niet geluisterd). Dan spuiten sommigen het maar weg, met gif of met een natuurvriendelijker middel. Het verdwijnt misschien uit je tuin. Maar je had vast nog niet door dat het zich verplaatst heeft naar je bushokje, de plek waar je iedere dag staat te wachten. Of langs de fietsroute naar je werk. Ze zijn zoet dwingend die kruidjes, ze zien er zelf wel de humor van in. Nu jij nog.

 

Ze geven je het inzicht dat nodig is voor werkelijke heling. Zo voor het grijpen. Dat is toch op een bepaalde manier echt grappig. En ook heel serieus. Want wat nou als je het kruid zou opmerken, er stil bij zou staan, zou luisteren… je zou verbaasd opkijken als je hoorde wat het je wilde vertellen. Welk kruid is het waar je telkens over struikelt of waar je je groen en geel aan ergert? Wat telkens terugkomt of wat telkens weer je aandacht trekt. Misschien vind je het juist heel mooi en vraag je je af wat het is. Sla er eens een boek op na. En wat is de geneeskrachtige werking ervan? Of welk thema raakt het en herken je het in jezelf?

En zo staat er in ieders kruidentuintje precies dat wat voor hem of haar (of iemand anders in het gezin) zinvol is.

 

En dat is hoe de natuur voor mij werkt. Een prachtige samenwerking die iedere dag voorhanden is. Zo stond de voortuin bij ons jaren geleden plots vol met paarse dovenetel. Nooit eerder daar gezien. Ik zat aan het begin van een stevige burnout en dus drie keer raden waar je dit kruidje voor kunt inzetten. Na een tijdje thee ervan te hebben getrokken verdween het en het kwam ook niet meer terug. Ook de jaren erna niet.

 

Bij een vriend die herstellende was van een longontsteking stond links en rechts langs de hele (lange) oprit naar zijn huis longkruid te bloeien. Tot aan de voordeur. Iedere dag moet hij het gezien hebben. Toen ik hem erop wees zei hij: “Het is al zo goed als over hoor!” En dat is zo wonderlijk: het stond in volle bloei, precies op het moment dat het voor hem heilzaam kon zijn. Longkruid helpt namelijk vooral met het herstellen van het longweefsel, dus als nabehandeling. Toch maar een brouwseltje van maken dus.

 

Paardenbloemen in je tuin? Waar maak jij je zo ongerust over? Wat heb jij op je lever? Of is het je fysieke lever die wel een kuurtje kan gebruiken? Doe eens een tijdje wat (jonge) blaadjes in je sla. Of eet er dagelijks één. Ook bij constipatie is het goed elke dag een blaadje te eten.

 

Madeliefjes die je gras sieren? Hoe voel jij je eigenlijk echt? Wat laat jij niet zien aan de buitenwereld? Wanneer ben jij aan de beurt? Heeft je kindje een kinderziekte die met huiduitslag gepaard gaat? Keelproblemen? Heb je onlangs een antibioticakuur gehad? En er kunnen nog veel meer redenen zijn waarom je het Madeliefje steeds maar weer tegenkomt.

 

Het Herderstasje? Ja het komt veel voor. Dat is ook omdat jij niet de enige bent die zichzelf voorbij rent. En niet de tijd neemt om eens naar je hart, je gevoel te luisteren. Je voelt je opgebrand, leeg. De spijsvertering, het verwerken van indrukken, je hebt er geen rust voor. Herderstasje brengt je in het nu.

 

Heb je een kruid waar je dolgraag van wilt weten wat het je wil vertellen dan mag je me een e-mail sturen. Ik zal kijken of ik er iets zinnigs over zeggen kan. Of maak een afspraak met mij zodat we tot de wortel kunnen doordringen en je dat deel van jou dat om aandacht vraagt kunt gaan helen.