Honsdraf

Oeps. De voortuin staat vol met Hondsdraf. Na een zwangerschap, een zachte winter, een knusse kraamtijd en een nieuw leven om aan te wennen mét kindje, maak ik de balans op in onze tuin. Prachtig plantje hoor, die Hondsdraf. En het is een goede bodembedekker. Dat wel. Maar het heeft goed huisgehouden en heeft zich door de hele voortuin verspreid. Zoals de naam het verraad ging hij als een jonge hond door het gras, de borders en kris kras door alle planten heen. Zelfs tot voorbij onze tuingrens. Overal waar ik kijk. 

 

Ik zie planten als boodschappers en reisgenoten. Ze komen en gaan als vrienden en bekenden en hebben altijd een les te brengen. Welke les heeft de Hondsdraf voor ons? Want het is duidelijk, hier kan ik niet omheen. 

 

Oké dan...

En dus komt de Hondsdraf niet voor niks onze tuin sieren. Zo zijn kruiden. En nee, veel kruiden zijn niet stil of bescheiden…ze weten heel goed wanneer en waar ze nodig zijn. Ze vinden hun weg vanzelf naar je tuin of verschijnen langs de route die je vaak bewandelt. En ze verdwijnen ook zomaar weer. Vaak nadat je ze opgemerkt hebt en er op welke manier dan ook naar geluisterd hebt.

 

Hondsdraf groeit in de schaduwen van struiken en bomen. Het beweegt zich laag bij de grond en komt in het voorjaar met voorzichtige trots met z’n mooie paarse bloemetjes net boven het maaiveld uit. Dan laat het zich aan ons zien. “Hier ben ik!”, roept het vanaf de aarde. 

 

Voor wie?

Hondsdraf hoort bij mensen die niet teveel willen opvallen, maar eigenlijk wel gehoord willen worden. En het is een mooi kruid voor kinderen en dan vooral bij kinderen die wat bang zijn om zich te laten zien en de veiligheid zoeken in wat ze kennen. Een Hondsdraf kindje kan zich in zijn eigen omgeving vrij voelen, terwijl het op school stil en teruggetrokken is. Als kinderen teveel horen, teveel indrukken te verwerken hebben, dan kan het zijn dat je kindje de oren wil sluiten. Ze verdwijnen op die manier in hun eigen wereldje. Daarbinnen, thuis, is het veilig en dat is waar Hondsdraf over gaat. Hondsdraf helpt bij het ontwikkelen van meer ik-kracht zodat ze zich wat sterker gaan voelen in de buitenwereld. Dat is wat Hondsdraf ons wil vertellen en geven: De veiligheid in jezelf voelen om je aan de buitenwereld te kunnen laten zien.

 

Hondsdraf heeft verschillende werkingsgebieden. De oren is er slechts één van. Voor kinderen met oorproblemen zoals slechthorendheid of alsmaar terugkerende oorontsteking kan het zeer god werken. Je kunt de olie of tinctuur in het oor druppelen. Wees er dan wel zeker van dat het trommelvlies dicht zit. Ook voor de nieren en de longen werkt het helend. Kort gezegd: Hondsdraf is er voor iedereen met chronische klachten die met oren, nieren of longen te maken hebben. 

 

Zelf Hondsdrafolie maken

Olie van Hondsdraf maken is redelijk eenvoudig. Je neemt hiervoor een glazen (jam)pot, een stukje stof, een touwtje of een elastiek, olie, een pollepel of ander houten stok en een schaar om het kruid mee te knippen. 

 

Je vult de glazen pot ¾ met olie naar keuze. Dat kan zonnebloemolie, amandelolie, olijfolie of een andere olie zijn. Je knipt het bloeiende kruid in het voorjaar in kleine stukjes in de olie. Makkelijkst is om dat direct aan de olie toe te voegen zodat je niet teveel of te weinig knipt. Zorg dat er zoveel kruiden in de olie zitten dat het volledig onder de olie staat en nog te roeren is met een houten stokje (handvat van een pollepel bijvoorbeeld). Plaats dan het stukje stof op de pot met het touwtje of elastiek eromheen. Zo kan het vocht eruit en er geen stof inkomen. Deze pot zet je nu een aantal weken (minimaal 3) op een warme zonnige plek. Bijvoorbeeld op een vensterbank waar veel zonlicht komt. De eerste week roer je nog tenminste één keer per dag met een stokje door de olie. Als de kruiden gaan zakken zijn ze verzadigd en kun je het met rust laten. Op deze manier kun je van veel kruiden olie maken. 

Geniet van je olie en vergeet niet het kruid te bedanken!