De boodschap van Heermoes

Onze eerste bestemming op vakantie was wat teleurstellend. Vies eigenlijk. Het huis was vies, het meer op de foto waar we uitkijk op hadden was zwaar vervuild en er was vergeten te zeggen dat er een snelweg tussen het appartement en het meer doorliep. Oh ja...en het was de aanvliegroute voor het vliegveld van Milaan... Kortom herrie, viezigheid. Bah. We zijn dan ook snel op zoek gegaan naar een betere plek.

 

Vlak voordat we doorreisden gingen we een stuk om het meer wandelen. Het was dood. Vreselijk. Er had een grote chemische fabriek gestaan en op z'n Italiaans werd het na het sluiten van de fabriek aan z'n lot overgelaten. Dat is niet eens zo'n slecht idee kwam ik achter...

 

Heermoes vindt zijn plek wel

Om het meer heen had zich een brede rand van een paar meter ontwikkeld waarin het vol stond met Heermoes. Een echte oerplant, die hier lang voor de mensheid al was en die met zijn enorm lange wortel meters diep de grond in gaat. Uitgebloeid zou je denken dat het een saaie paddenstoel is. Hij behoort ook tot de sporenplanten. Maar nadat het z'n sporen door de wind heeft laten meenemen, komt een groene stengel omhoog. Het groeit uit tot een stugge donkergroene plant. Niet zo'n mooie plant zou je kunnen denken. Maar wat een kracht zit hierin!

 

Krachtig kruid

Het wordt de lever van de tuin genoemd. Heermoes zet vervuiling om en zuivert hiermee de grond. Oogst Heermoes daarom ook niet zomaar, er kan nog een proces van omzetting gaande zijn. Maar wat is de natuur toch een wonder. Zo logisch eigenlijk ook...de grond is vervuild en Heermoes settelt zich daar waar hij nodig is. Zo ken ik de kruiden, je vindt ze altijd daar waar ze de balans kunnen herstellen. Toen ik het zag vond ik de plek niet zo smerig meer, maar zag ik de magie van het leven in levende lijve. De kracht van de natuur.

 

Voor je lichaam is het een opbouwend en versterkend kruid dankzij de vele mineralen. Met name Silicium (kiezelzuur), wat op je huid, haren en botten en gewrichten werkt. Goed om in te zetten bij algehele zwakte, zwangerschap, ontkalking, reuma, en bij herstel na ziekte.

 

Hoopvol

Het maakt me hoopvol. Want de natuur zal onze rommel zonder oordeel opruimen als wij de planeet onleefbaar gemaakt hebben. De natuur zoekt en vindt altijd de balans terug. Altijd. Het maakt me ook nederig. Het heeft geen zin de natuur te willen inperken, controleren, doodspuiten. Want spuit je het ene kruid dood met gif dan komt het ander om de balans te herstellen. Hoopvol en dankbaar.