Zelf Anti-prik-schaaf-jeuk-zalf maken

Zalf is echt zo gemaakt. Je maakt deze zalf in het voorjaar om op zomerse dagen jeuk en prik van insectenbeten en brandnetels te verhelpen en schaaf en snijwondjes te helpen helen. Met kleine kinderen kun je het maar beter altijd bij je hebben. Ook puistjes, (eerstegraads) brandwondjes en andere huiduitslag kun je ermee insmeren.

 

Zalf kun je op allerlei manieren maken. Hier beschrijf ik het zoals ik het zelf maak, omdat ik bijenwas een heel prettig product vind om mee te werken. Maar met vaseline kan het ook net zo goed. De basiszalf maak ik van bijenwas en olie in een verhouding van 1:9. Bijvoorbeeld: 90 gram biologische zonnebloemolie of amandelolie en 10 gram Bijenwas (dat is iets meer dan 100 ml bij elkaar).  

 

Dan heb je uiteraard kruiden nodig. Oogst op een droge dag in het voorjaar op een plek waar het schoon is. En pluk nooit meer dan je nodig hebt. Voor een klein potje zalf is dat echt niet veel. Mocht je toch iets overhouden dan kan het door de soep, je omelet of je zet er een lekker en gezond kopje thee van! 

 

Knip een paar mooie verse toppen van de grote brandnetel, een handjevol blaadjes van de smalle weegbree en neem wat gedroogde berkenblaadjes. In het voorjaar kun je de berkenblaadjes ook vers plukken, maar dan zijn ze nog erg jong en missen ze nog wat helende kracht. Dan kies ik liever voor gedroogd blad van het najaar ervoor. 

 

Verwarm de bijenwas au bain-marie en als het gesmolten is dan kan de olie erbij. Roer dit even goed door. Knip vervolgens de brandnetel en de weegbree in kleine stukjes (ongeveer een cm). Zorg ervoor dat het kruid helemaal onder de olie staat en dat de olie verzadigd is. Verwarm dit nu zo’n 10 tot 15 uur in totaal. Dat kan iedere dag een uur of twee zijn, waarbij je het telkens weer laat stollen. Of wat langere tijd achter mekaar. Zeef het vervolgens zo heet (en dus vloeibaar) mogelijk af in een (kaas)doek. Knijp het nog een beetje uit, maar niet te hard want dan komt er vocht mee. Schenk het tenslotte in een glazen potje. Labeltje erop en klaar!

 

----

 

Wat heb je nodig: 

-      Kruiden (brandnetel en/of smalle weegbree en/of berkenblad)

-      Bijenwas (1 deel)

-      Olie (9 delen)

-      Eventueel vitamine E voor de houdbaarheid (zonder vit. E is het een jaar houdbaar)

-      Een pannetje met water (au-bain-marie)

-      Een metalen of glazen bakje

-      Houten pollepel of stokje om te roeren

-      (Kaas)doek

-      Bakje om het in op te vangen tijdens het zeven. Tip: Metaal houdt het langer heet en dus vloeibaar.

-      Glazen potje(s) om het in te bewaren.

-      Label met inhoud en datum van bereiding

 

Of bestel de zalf

Geen tijd of geen zin om het zelf te maken: bestel eenvoudig een potje door mij een e-mail te sturen: info@kruidenkind.nl

Een potje van 50 ml kost €5,- (excl. verzendkosten. Het potje past niet door de brievenbus. Afhalen kan ook).