Lente, lente lente!

Het is lente. Sinds gisteravond, twee minuten voor 11, zijn we vanuit de winter zo in de lente gesprongen. De natuur achterna. Vogels huppelen voor het raam en maken elkaar het hof, kleine bloemetjes krullen zich open, ik zie gekke beestjes en gele vlinders vliegen door het luchtruim. Ik gaap en kijk naar buiten. Ze waren al wel eerder begonnen met dansen, maar het is alsof ik het nu plots beter zie. Ik waag me er ook langzaam in. In die zon. Het is even wennen. Na een grieperige week en een tijd van wolken, wind en regen, ben ik toe aan zonlicht. Maar ik heb nog maar weinig energie. 

 

Het mag er ook gewoon uit, zo’n griepje. Ik ben ergens in mijn leven gestopt met het innemen van iets om er maar snel vanaf te zijn. Mijn lichaam vraagt om uitscheiding van afvalstoffen, om mijn aandacht en mijn geduld. En met mij zijn er velen die in deze weken in een proces van loslaten zitten. Afgelopen week was er één van overgave, transformatie en integratie. Het is een emotioneel en energetisch uitdagende tijd.

 

Ik neem wel kruiden in die het uitscheidingproces ondersteunen. Zoals vlierbloesem, paardenbloem, brandnetel en guldenroede. De lente geeft ons van nature veel van deze rijkdommen. Zo in je tuin of in de berm op weg naar de bushalte. Ik vind het lekker om er thee van te drinken, dat helpt. En daarnaast neem ik tinctuur in die ik in mijn waterfles druppel. Gewoon op gevoel. Dit zijn fijne kruiden voor mij. Maar ieder mens is anders. Ieder lichaam vraagt om iets anders. En ieder seizoen geeft je wat anders. De natuur heeft voor iedereen een persoonlijk boeketje. En dat boeketje verandert dus ook nog wel eens. Afhankelijk van de klacht of het proces waar je in zit.

 

Ik stel jouw boeket samen

Mijn vak is het luisteren naar de klacht(en), het finetunen en het verdiepen van de focus en het vinden van de juiste kruiden. Het vinden van jouw boeket. Een mooi proces waarin inzicht altijd komt voor de heling. Want als je begrijpt waarom je tegen iets aanloopt, of waarom iets op je pad blijft komen, dan kun je het helen op een diep niveau. Kruiden helpen hierbij en brengen licht op die plekken die in het duister zitten. Ze brengen verlichting op die plekken die zwaar aanvoelen. Ze brengen balans. 

 

En balans is waar het in de natuur altijd om draait. Het zijn de seizoenen en de equinoxen ertussenin (zoals die van gisteravond). Het is het in-en uitademen met het stiltepunt in het midden. Het is het hart, ons fysieke en energetische middelpunt. Er is altijd dat precieze moment ertussen waarin je niet voor- of achteruit gaat, niet in- of uitademt. Het is het ijkpunt waar we onze eigen waarheid vinden en waar we opgaan in het eindeloze licht waar we een deel van zijn. Een moment van stilte, van oneindigheid, van helende kracht. 

 

De kunst is het vinden van die bubbel tussen de drukte en beweging die je ergens brengt en de totale stilstand die je nergens brengt. Soms neig je naar het één, dan weer naar het ander. En beide is oké. Stilstaan is het moment voor de beweging. Beweging is de actie die vervolgens vraagt om stilstaan, het integreren van wat je meegemaakt hebt. 

 

Bewegen vanuit je eigen impuls

Doe je het goed dan beweeg je van binnenuit, door iets in jezelf gedreven. Je staat op en loopt vanuit een innerlijke impuls. En je neemt je rust wanneer je klaar bent met de beweging. Niks gehaast, niks om iemand anders een plezier te doen, niets omdat het moet. Maar gewoon omdat het leven op dat moment precies dat van je vraagt. En luister je niet goed, dan raakt je energetische en fysieke lichaam uit balans. En dat betekend dat het fysieke lichaam ziek kan worden. 

 

Gisteren was weer zo’n natuurlijk stilte moment, de ruimte tussen winter en lente. Even geen houvast, even die diepe verbinding met je ziel, met het leven. Een kans om los te laten, opnieuw te beginnen…met inademen. Om daarna, na dat moment van niks, weer uit te ademen. 

 

Workshop

Op zaterdag 13 april geef ik een workshop in Het Yoga Huis in Doetinchem over voorjaarskruiden, hun reinigende kracht en toepassingen en we gaan middels een geleide meditatie ook van binnenuit reinigen.

 

Heb je je nog niet aangemeld? Dat kan rechtstreeks via: Het Yoga Huis, klik hier

 

Voor meer informatie: www.hetyogahuis.com

 

Lees er ook meer over in mijn andere blogs.